Kto by pomyślał, że zupy zawojują moją kuchnię. Nie lubiłam i długo nie gotowałam. Teraz w jesienno- zimowe chlapy doceniam podwójnie. Są lekkie, sycące, pełne warzyw, aromatów, rozgrzewające. W tej dominuje aromat limonki i kolendry. Mega!
SKŁADNIKI
3 - 4 PORCJE
- 300 g filetu kurczaka
- makaron vermicelli* (ok. 35 g suchego)
- 1 marchewka
- 1 mały por
- 2 łyżeczki startego czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 125 ml mleka kokosowego
- starta skórka z limonki i sok z 1/2 limonki
- 1/2 papryczki chili
- 2 łyżki szczypiorku
- świeża kolendra
- Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek pokroić w małą kostkę, wymieszać ze szczyptą soli, odłożyć.
- Makaron wrzucić na wrzątek, od razu odstawić z ognia, po 4 minutach odcedzić, przelać bieżącą wodą i pokroić na mniejsze kawałki.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub specjalną obieraczką na zapałki.
- Białe i jasnozieloną część pora przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać, pokroić na cienkie półplasterki.
- Czosnek oraz imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
- W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i włożyć marchewkę oraz pora. Mieszając smażyć przez ok. 3 - 4 minuty.
- Warzywa przesunąć na brzeg garnka, w wolne miejsce wlać 1 łyżkę oleju i dodać czosnek oraz imbir, chwilę podsmażyć mieszając.
- Połączyć z warzywami i chwilę podsmażać mieszając.
- Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać w międzyczasie sos rybny oraz słodki sos chili.
- W gotujący się bulion włożyć kurczaka, wymieszać i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- Dodać ugotowany makaron, mleko kokosowe, skórkę i sok z limonki a także pokrojoną papryczkę chili (bez pestek) i szczypiorek.
- Odstawić z ognia, podawać ze świeżą kolendrą.
Wygląda ciekawie; ale my pod względem zup jeteśmy jednak tradycjonalistmi ;-)
OdpowiedzUsuńponoć polskie zupy są smaczne i ....niezdrowe ( bo gotowane na wywarze z mięsa)
Usuńmoje są smaczne i ....zdrowe. bez tłuszczu zwierzęcego.