- Był czas kiedy zapiekanki pojawiały się u mnie regularnie, zapiekała dosłownie wszystko- ryż , kaszę, ziemniaki i oczywiście makarony, z mięsem , bez mięsa, z rybami, i podrobami
- może czas powrócić
- zwłaszcza, że mogę przygotować dzień wcześniej i po powrocie z pracy ....usiąść do jedzenia, nie zaczynając od gotowania.
- podczas gdy zapiekanka grzeje się w piecu, ja mam czas na kawę i rozmowę z dziewczynami
- 200 g makaronu świderki
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka masła
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 300 g cukinii (1 średnia)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/4 bakłażana lub 4 pieczarki
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 150 g żółtego sera np. mozzarelli lub innego do zapiekania
- sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
- świeży tymianek lub bazylia
- Makaron wrzucić na wrzątek i gotować chwilę krócej niż al dente. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dużej patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
- Dodać starty czosnek, następnie dodać łyżkę oliwy oraz pokrojone warzywa: paprykę, cukinię i bakłażana lub pokrojone pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
- Dodać masło i smażyć warzywa przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Dodać pomidory z puszki, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Dodać ugotowany makaron, wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzchu ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na 25 minut. Posypać świeżym tymiankiem lub bazylią.
Kolorystycznie-bardzo ładne danie;ale nie ma mięsa ;-(
OdpowiedzUsuńa zawsze musi być ?
Usuń