Świąteczne Pierniki

 

  • Choć nie świętujemy, to pieczemy . i mamy nawet ekologiczną, wiszącą choinkę w domu- dzieło Oli , i mnóstwo ozdób szkolnej produkcji i w tym roku nawet jemiołę wiszącą nad progiem. 
  • A pierniczymy od lat 
  • :)
  • grupowo 


  • 550 g mąki pszennej
  • 300 g miodu (z miodem sztucznym pierniczki zmiękną szybciej, niż z prawdziwym)
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 – 40 g przyprawy do piernika (lub mniej, jeśli przyprawa jest mocna lub dobrej jakości)
  • 1 łyżeczka kakao (niekoniecznie, tylko dla koloru)

Miód i masło podgrzać w małym garnuszku, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia się składników. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Przestudzoną (lub letnią) mieszankę umieścić w misie miksera. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).

Wałkować na stolnicy, lekko podsypując mąką, na grubość około 2 – 3 mm (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia









Komentarze

  1. A-fajne ozdoby głowy;
    B-ja mam choinka żywa z balkonu; od 3 lat ta sama.
    c-fajna atmosfera na zdjęciach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja mam wiszącą na ścianie, zrobioną z patyków ..przez 6 letnią córkę

      a o fajną atmosferę chyba chodzi w święta

      Usuń

Prześlij komentarz