Łosoś z blachy

 


Inspiracja przyszła z Zielonego Środka i regularnie od lat w moim wykonaniu gości na stole i jako szybkie danie i by zdrowo i lekko przyjąć gości. Bo jest naprawdę wyborny. 

  • 4 kawałki łososia
  • 1 większy batat
  • 1 większa papryka
  • cukinia
  • mały pęczek szparagów
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: przyprawy i zioła
  • np. wędzona papryka, koperek
  • do podania jogurt naturalny
Przygotowanie
  1. Nagrzać piekarnik do 210-220C.
  2. Bataty wyszorować i pokroić w księżyce. Wysuszyć, nasmarować oliwą i ułożyć na blasze (poziomo, skórą do boku). Piec ok. 10 minut. Po tym czasie można je odwrócić na drugą stronę. Powinny być lekko przypieczone.
  3. W międzyczasie wymyć i pokroić paprykę. Nasmarować oliwą, ułożyć na blasze i piec kolejne 10 minut. Można wszystko delikatnie posypać wędzoną papryką.
  4. Łososia opłukać, dobrze osuszyć, posmarować oliwą. Szparagi opłukać, ułamać końcówki i również posmarować oliwą. Ułożyć na blasze razem z łososiem i piec kolejne 10 minut, albo aż łosoś będzie gotowy. Jeśli kawałek jest bardzo gruby, najpierw wstawić łososia i po kilku minutach dodać szparagi, żeby za bardzo nie zmiękły.
  5. Gdy łosoś będzie gotowy (nie przepiekać, bo będzie suchy), posolić, opcjonalnie posypać koperkiem (a połączenie koperek, wędzona papryka, jogurt jest świetne!).
  6. Podawać z jogurtem naturalnym. Smacznego!

Komentarze

  1. A idźźże..;-) ciężko pisać komentarz jak ślina napływa do ust-wygląda to rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz