Inspiracja przyszła z Zielonego Środka i regularnie od lat w moim wykonaniu gości na stole i jako szybkie danie i by zdrowo i lekko przyjąć gości. Bo jest naprawdę wyborny.
- 4 kawałki łososia
- 1 większy batat
- 1 większa papryka
- cukinia
- mały pęczek szparagów
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie: przyprawy i zioła
- np. wędzona papryka, koperek
- do podania jogurt naturalny
Przygotowanie
- Nagrzać piekarnik do 210-220C.
- Bataty wyszorować i pokroić w księżyce. Wysuszyć, nasmarować oliwą i ułożyć na blasze (poziomo, skórą do boku). Piec ok. 10 minut. Po tym czasie można je odwrócić na drugą stronę. Powinny być lekko przypieczone.
- W międzyczasie wymyć i pokroić paprykę. Nasmarować oliwą, ułożyć na blasze i piec kolejne 10 minut. Można wszystko delikatnie posypać wędzoną papryką.
- Łososia opłukać, dobrze osuszyć, posmarować oliwą. Szparagi opłukać, ułamać końcówki i również posmarować oliwą. Ułożyć na blasze razem z łososiem i piec kolejne 10 minut, albo aż łosoś będzie gotowy. Jeśli kawałek jest bardzo gruby, najpierw wstawić łososia i po kilku minutach dodać szparagi, żeby za bardzo nie zmiękły.
- Gdy łosoś będzie gotowy (nie przepiekać, bo będzie suchy), posolić, opcjonalnie posypać koperkiem (a połączenie koperek, wędzona papryka, jogurt jest świetne!).
- Podawać z jogurtem naturalnym. Smacznego!
A idźźże..;-) ciężko pisać komentarz jak ślina napływa do ust-wygląda to rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńi takie jest
Usuń