Brukselka w sosie pomarańczowym


 Ja uwielbiam brukselkę. Właściwie w każdej postaci. Mąż ma neutralny stosunek, więc dość łatwo toleruje moje kulinarno-brukselkowe fanaberie.

Jest zaskakująco dobrze. Japońsko rzekłabym. A sama brukselka po prostu ma moc 

  • 500 gramów brukselki
  • 1 kostka tofu 
  • 1 duża pomarańcza 
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki ksylitolu 
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie :
Do garnka z wodą wycisnąć sok z cytryny, zagotować wodę, następnie wrzucić brukselki i gotować około 3 minuty. Na patelni rozgrzać olej koksowy, czosnek, imbir drobno posiekać i zeszklić, następnie dodać brukselkę (przekrojoną na połówki) podsmażyć 2-3 minuty. Dodać sok z pomarańczy i ksylitol, całość dusić 4-5 minut. Między czasie pokrojone w kostkę tofu podsmażyć na oleju sezamowym z dodatkiem sezamu.
Całość połączyć i gotowe ! :) podawać np. z ryżem bastamti.

Komentarze

  1. ;-) kapusty; sałaty tak;brukselki nie jadłem nigdy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to z jednej strony ominął cię koszmar jedzenia przegotowanych kulek w polskiej jarzynowej , ale z drugiej.....cóż ...brukselka jest super smaczna, a jaka zdrowa ....

      Usuń

Prześlij komentarz