Jak się ugotowało za dużo czerwonej fasoli na danie to ...zagląda się na kwestię smaku ,by zastanowić się jak wykorzystać resztę.
Tak sięgnęłam po te kompozycję , nie wiem na ile ma coś wspólnego z oryginalną kuchnią meksykańską , ale
fasola jest
kukurydz jest ? jest !
to niech będzie że po meksykańsku
- 1/3 szklanki kaszy pęczak
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 cebuli
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 nieduża cukinia
- przyprawy: po 1 łyżeczce kminu rzymskiego, oregano i słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki ostrej papryki i kurkumy
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki fasoli
- 50 g sera żółtego np. mozzarelli
- 2 łyżki szczypiorku
- opcjonalnie: świeża kolendra, papryczka chili
- Kaszę wsypać do garnka, wypłukać, wlać 1 szklankę bulionu i gotować pod przykryciem przez ok. 25 - 30 minut do miękkości, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Do dużej i głębokiej patelni wlać oliwę. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 8 minut. W międzyczasie doprawić warzywa solą oraz pieprzem. Pod koniec dodać drobno starty czosnek.
- Dodać ugotowany pęczak oraz wszystkie przyprawy. Co chwilę mieszając smażyć przez około 3 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
- Dodać odcedzoną kukurydzę oraz odcedzoną i opłukaną na sitku czerwoną fasolę. Wymieszać i wszystko razem podgrzać. W razie potrzeby doprawić solą.
- Wymieszać ze szczypiorkiem, posypać serem, zamknąć pokrywę, odstawić z ognia i odczekać ok. 2 minuty aż ser się rozpuści. Posypać opcjonalnie kolendrą i posiekaną chili.
Komentarze
Prześlij komentarz