Makaron z grzybami shitake

 

Przepis całkowicie autorski ;) 

a było to tak- chodzi za mną tagietelle z prawdziwkami, takie w gęstym śmietanowym sosie.

Grzyby w lesie są , ale ja na zbieraniu kompletnie się nie znam, więc prawdziwki znalazły się na liście zakupowej .

Mąż po zakupach stwierdził, nie było prawdziwków, kupiłem inne grzyby. Nie wiem czy się nadadzą. Każde się nadadzą ! no w końcu to grzyby.

I zabieram się do tagiatelle

ale.....hmmm ...w domu nie ma tagietelle

ok, zrobię na makaronie spagetti, wzięłam pełnoziarniste. BO akurat na dwie porcje .

Grzyby, kroję i wrzucam do podsmażonej cebulki

tak inaczej pachną, taką chińszczyzną

czytam shitake ...aaaaa...zawsze widywałam je w suszonej formie, nigdy jako świeże...

i tak stoję nad patelnią z kubkiem śmietany...i mi się nie komponuje....

doprawiłam inaczej, po "chińsku" i wyszła poezja smaku

przeszło najśmielsze oczekiwania i zapisuję, na prośbę męża od razu


cebula 

500g grzyby shitake

rukola

sól, pieprz, imbir starty, 

łyżka sosu sojowego

łyżęczka pasty sambal oelek

sok z pół cytryny 

mąka ziemniaczana 

makaron pełnoziarnisty

dymka i sezam do podania


Standardowo zeszklić cebulę, na oleju 

dodać grzyby

jak się podduszą 

posolić 

popieprzyć 

dodać startego imbiru 

i pasty sambal oelek

sosu sojowego

 na koniec wrzucić rukolę aż do zwiędnięcia 

zalać rozbełtaną w wodzie mąką ( 2 widelce na pół szklanki wody)


dodać ugotowany wg przepisu makaron, 

i sok z cytryny


wymieszać i podać posypane sezamem i pokrojoną dymką 



Komentarze