Czym byłaby jesień bez dyni w menu?
Uwielbiam za smak, za kolor, za nieoczywistość. Przepis wygooglowany z kwestii smaku
- 3 udka kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- Starta skórki z cytryny
- Przyprawy curry
- oliwa extra vergine, masło
- 2 gałązki rozmarynu
- 250 g pokrojonej w kosteczkę dyni (bez skóry i pestek)
- 500 g ziemniaków
- Udka opłukać i dokładnie osuszyć. Doprawić solą, pieprzem i natrzeć 3 łyżeczkami przyprawy curry, startym czosnkiem oraz skórką z cytryny (pamiętając o doprawieniu również mięsa pod skórką). Wysmarować łyżką oliwy i listkami z 1 gałązki rozmarynu. Odłożyć do zamarynowania jeśli mamy czas. Ułożyć z zachowaniem odstępów w dużej formie lub blaszce do pieczenia, w razie potrzeby użyć 2 naczyń.
- Obrać ziemniaki i pokroić na kawałki. Obraną dynię również pokroić w kostkę i połączyć z ziemniakami. Doprawić je solą, pieprzem, dodać pozostałe 2 łyżeczki curry oraz łyżkę oliwy i pozostałe listki rozmarynu, wszystko natrzeć i wymieszać, ułożyć obok udek w naczyniu. Skórkę na udkach doprawić jeszcze solą i pieprzem, na wierzchu położyć łyżeczkę masła.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodać do zapiekanki listki jarmużu (oderwać od twardej łodyżki, podzielić na kilka mniejszych kawałków, doprawić solą i skropić oliwą).
;-) nawiązując do tytułu postu-czymś normalnym ;-)
OdpowiedzUsuń?
UsuńCytuję:
OdpowiedzUsuńCzym byłaby jesień bez dyni w menu?
czymś normalnym ;-).
zwłaszcza,że dynia obojgu kojarzy się z nielubianym "halołyn"
a kosztowałeś kiedyś ?
UsuńZupa krem z dyni i papryki.Nigdy więcej.
OdpowiedzUsuń