Kurczak z dynią i ziemniakami


 Czym byłaby jesień bez dyni w menu? 

Uwielbiam za smak, za kolor, za nieoczywistość. Przepis wygooglowany z kwestii smaku

  • 3 udka kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  •  Starta skórki z cytryny
  •  Przyprawy curry
  • oliwa extra vergine, masło
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 250 g pokrojonej w kosteczkę dyni (bez skóry i pestek)
  • 500 g ziemniaków
  • Udka opłukać i dokładnie osuszyć. Doprawić solą, pieprzem i natrzeć 3 łyżeczkami przyprawy curry, startym czosnkiem oraz skórką z cytryny (pamiętając o doprawieniu również mięsa pod skórką). Wysmarować łyżką oliwy i listkami z 1 gałązki rozmarynu. Odłożyć do zamarynowania jeśli mamy czas. Ułożyć z zachowaniem odstępów w dużej formie lub blaszce do pieczenia, w razie potrzeby użyć 2 naczyń.
  • Obrać ziemniaki i pokroić na kawałki. Obraną dynię również pokroić w kostkę i połączyć z ziemniakami. Doprawić je solą, pieprzem, dodać pozostałe 2 łyżeczki curry oraz łyżkę oliwy i pozostałe listki rozmarynu, wszystko natrzeć i wymieszać, ułożyć obok udek w naczyniu. Skórkę na udkach doprawić jeszcze solą i pieprzem, na wierzchu położyć łyżeczkę masła.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodać do zapiekanki listki jarmużu (oderwać od twardej łodyżki, podzielić na kilka mniejszych kawałków, doprawić solą i skropić oliwą).

Komentarze

  1. ;-) nawiązując do tytułu postu-czymś normalnym ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cytuję:
    Czym byłaby jesień bez dyni w menu?
    czymś normalnym ;-).
    zwłaszcza,że dynia obojgu kojarzy się z nielubianym "halołyn"

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa krem z dyni i papryki.Nigdy więcej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz