Krem z marchwi z masłem orzechowym

 


Słodko-ostra zupa wprowadzająca dziewczyny w smak azjatyckiej kuchni. w tej wersji wyszła mi za gęsta i jakoś mało smaczna. Zalałam mlekiem kokosowym i voila! znacznie poprawiły się walory smakowe i cała rodzina chętnie zjadła


Składniki

  • 0.5kg marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • sok wyciśnięty z jednej limonki
  • sól, świeża kolendra

Przygotowanie

  1. W ulubionym garnku przesmażmy na oliwie drobno posiekaną cebulę. Po pięciu minutach dodajmy czosnek, chili oraz posiekane łodygi kolendry.

  2. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę oraz łyżkę syropu klonowego. Na garnek pokrywka, pod garnkiem najmniejszy płomień. Z wrodzoną czułością dusimy teraz marchewkę wraz z zestawem, który pobudzi nie tylko kubki smakowe.

  3. Dziesięciominutowe duszenie w zupełności wystarczy. Pora zatem na cztery szklanki zimnej wody. Kiedy doprowadzimy ją do wrzenia dodajemy łyżeczkę soli, ponownie zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze kwadrans.

  4. Czas na wielki finał. Zawartość garnka miksujemy na soczysty krem. Dodajemy sok wyciśnięty z jednej limonki oraz trzy czubate łyżki masła orzechowego. Próbujemy, robimy dzióbek, uśmiechamy się wymownie.

  5. Naszą kremową zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą oraz uprażonymi orzeszkami ziemnymi.

Komentarze