Korma

 


Nie ma nic bardziej pożywnego na wieczór niż micha aromatycznych pieczonych warzyw. W zbalansowanym słodko-ostrym smaku. Na jesień czy zimę. Indyjską kuchnię w zimne , dżdżyste wieczory -kocham najbardziej. Jakoś tak jest że pomarańcz to kolor jesiennych talerzy......





________________________

Składniki

  • 2 bataty
  • 2 marchewki
  • 2 papryki
  • 1 niewielki kalafior
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 zielone chili
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • świeży imbir (kawałek wielkości kciuka)
  • pół pęczka świeżej kolendry, olej

Przygotowanie

  1. Zacznijmy od przygotowania warzyw. Marchewki i bataty obieram, myję i kroję w słusznych rozmiarów kawałki. Na blaszce mieszam je z olejem słonecznikowym i przyprawami: 1 łyżeczką garam masali, 1 łyżeczką słodkiej papryki, 1 łyżeczką soli, ½ łyżeczką cynamonu i ½ łyżeczką czarnego pieprzu. Tak przygotowane warzywa zapraszam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na uczciwy kwadrans.

  2. Pierwsza partia warzyw w piecu, my w tym czasie przygotujmy pozostałe. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w sporych rozmiarów kostkę, kalafior dzielimy zaś na różyczki.

  3. Warzywa czekają na swoją porę, my zaś zabieramy się za sos. W garnku o grubym dnie rozgrzejmy kilka łyżek oleju słonecznikowego. Do gorącego już tłuszczu dodajmy łyżeczkę ziaren kuminu. Po 30 sekundach w garnku ląduje pokrojona w kostkę cebula. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez kolejne 3-4 minuty.

  4. Po tym czasie dodajmy posiekany imbir, czosnek, papryczki chili oraz posiekane łodyżki kolendry i smażymy nie dłużej niż minutę.

  5. Do naszego garnka zaprośmy teraz przyprawy: 1 łyżeczkę garam masali i 2 łyżeczki kurkumy. Ponownie wszystko dokładnie mieszamy i po 30 zaledwie sekundach do naszej jakże aromatycznej mikstury dodajemy puszkę krojonych pomidorów. Niech pyrka to sobie wszystko na najmniejszym ogniu, a my powróćmy do piekarnika.

  6. Minął kwadrans więc do batatów i marchewek dodajmy papryki i kalafior. Raz jeszcze wymieszajmy wszystkie warzywa tak, aby olej i przyprawy pokryły każde z nich. Blaszka ponownie ląduje w piekarniku na kolejne 15 minut.

  7. Wracamy zatem do sosu. Pół szklanki orzechów nerkowca (uprzednio namoczonych w ciepłej wodzie przez przynajmniej jedną godzinę!) miksujemy z jedną puszką mleka kokosowego. Całość dodajmy teraz do naszego garnka i pozwólmy, by gotowało się to wszystko jeszcze przez 5 minut.

  8. I to już prawie koniec. Przed nami jeszcze tylko jedno miksowanie. Z pomocą ręcznego blendera zmiksujmy wszystko to, co tak pięknie pachnie nam w garnku. Cebulę, czosnek, chili, pomidory, nerkowce, mleko kokosowe i przyprawy połączmy w obłędny, kremowy sos. Teraz już tylko rodzynki, mrożony groszek oraz świeża kolendra.

  9. Wszystko dokładnie mieszamy i po 5 minutach dodajemy upieczone warzywa. Tak przygotowaną kormę  przekładamy na talerze i serwujemy z ryżem lub ulubionym pieczywem.

  10. I tyle, i smacznego bardzo!

Komentarze

  1. Oki dodajemy do tego jakieś mięsko i jest git; nie zaszkodzi kieliszek czerwonego wina jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam..... dodaj co chcesz. Dla mnie kompletne danie

      Usuń

Prześlij komentarz