Fasolka po bretońsku była strzałem w 10 , więc czemu nie spróbować z ciecierzycą ?
Składniki na 4 - 6 porcji:
1 cebula czerwona
4 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
olej roślinny do smażenia
4 puszki ciecierzycy, odcedzone
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczka mielonego kminku, opcjonalnie
1/2 łyżeczki mielonego kuminu, opcjonalnie
1 łyżeczka majeranku, suszonego
½ łyżeczki pietruszki, suszonego
500 g przecieru pomidorowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
½ – ¾ szklanki wody
1 łyżka sosu sojowego
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Smażyć przez 2 – 3 minuty do czasu, aż cebula będzie złota.
- Wtedy dodać ciecierzycę, dokładnie wymieszać i dodać wszystkie pozostałe przyprawy. Smażyć minutę po czym dodać pozostałe składniki.
- Garnek przykryć i gotować przez 7 – 15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem, podawać z chlebem lub z ulubioną kaszą.
A smak ciecierzycy do czego można porównać?
OdpowiedzUsuńa lubisz fasolę ?
Usuńto cieciorka powinna ci smakować
choć ma inny zupełnie smak
taki orzechowy mączny
fasolę białą; czerwoną groszek zielony; fasolkę szparagową..
OdpowiedzUsuń