Ciecierzyca po bretońsku

 



Fasolka  po bretońsku była strzałem w 10 , więc czemu nie spróbować z ciecierzycą ? 


Składniki na 4 - 6 porcji:

1 cebula czerwona
4 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
olej roślinny do smażenia

4 puszki ciecierzycy, odcedzone

1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczka mielonego kminku, opcjonalnie
1/2 łyżeczki mielonego kuminu, opcjonalnie
1 łyżeczka majeranku, suszonego
½ łyżeczki pietruszki, suszonego

500 g przecieru pomidorowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
½ – ¾ szklanki wody
1 łyżka sosu sojowego
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
  1. Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Smażyć przez 2 – 3 minuty do czasu, aż cebula będzie złota.
  2. Wtedy dodać ciecierzycę, dokładnie wymieszać i dodać wszystkie pozostałe przyprawy. Smażyć minutę po czym dodać pozostałe składniki.
  3. Garnek przykryć i gotować przez 7 – 15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem, podawać z chlebem lub z ulubioną kaszą.

Komentarze

  1. A smak ciecierzycy do czego można porównać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a lubisz fasolę ?
      to cieciorka powinna ci smakować
      choć ma inny zupełnie smak
      taki orzechowy mączny

      Usuń
  2. fasolę białą; czerwoną groszek zielony; fasolkę szparagową..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz