Ta zupa jest w moim domu od zawsze. Ze śmietaną. Niemniej , nie ubliżając mojej mamie, najlepszy jadłam we Lwowie. Przez lata starałam się odtworzyć smak, próbując to na wędzące, to z kapustą, to coś tam... ale chyba dopiero dziś się udało ? udało ,albo smak mi podszedł.
Mimo, że w wersji wegetariańskiej na warzywnym bulionie bez mięsa, za to ..z wędzoną papryką i odpowiednio kwaśnym sosem pomidorowym.
lecimy z przepisem
czerwona fasola- na noc zamoczyć potem ugotować do miękkości al dente , nie odcedzać
ziemniaki z marchewką gotujemy na wywarze
dorzucamy botwinę z zamrażalki i fasolę razem z wywarem
oraz ze 2 buraki ( w Lux kupuje się tylko ugotowane )
przyprawiam zielem angielskim, liśćmi laurowymi i wędzoną papryką
dodaję szklankę sosu pomidorowego z butelki
i na koniec doprawiam sokiem z cytryny
ach i jeszcze czosnek do gotowania i zeszklona cebulka
proporcje to czysta improwizacja
można podać z kleksem kwaśniej śmietany , koperkiem zielonym albo jajkiem
Barszcz czerwony tak;ale w formie czystej;do ukraińskiego zniechęcała mnie duża ilość dodatków zawartych w nim.
OdpowiedzUsuńale to właśnie urok i zaleta - je się go jako Eintopf . czyli danie jednogarnkowe, nie zupę przed drugim daniem
Usuń