Zupa z dynią i kurczkiem

 



Wraz z powrotem jesiennej aury i to w jej niechlubnym wydaniu , mnie wzrasta apetyt na indyjską kuchnie pachnącą kolendrą, kuminem - aromatyczną i ostrą. A że sezon na dynię to i taka zupa ! 


 2 PORCJE
  • 80 g makaronu ryżowego wstążki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka pasty curry*
  • 250 g dyni
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 250 ml mleka kokosowego
  • szczypta kurkumy
  • kilka pieczarek
  • do podania: kolendra, papryczka chili

  • Makaron wrzucić na wrzątek i gotować przez ok. 5 minut (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedzić i przelać wodą.
  • Do garnka włożyć olej, pastę curry oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę dynię, podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty.
  • Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i gotować przez ok. 3 minuty (zupę gotujemy bez przykrycia).
  • Dodać mleko kokosowe oraz kurkumę i gotować przez ok. 10 minut. Na 3 minuty przed końcem dodać pokrojone na kawałeczki pieczarki.
  • Dodać odcedzony makaron i podgrzewać przez minutę na małym ogniu.
  • Podawać z kolendrą i pokrojoną na cienkie plasterki papryczką chili.


Komentarze