Kalafior jak mielone


 


Dalsza eksploracja wegetariańskich możliwości warzyw. 

Na świeżo można bez jajka , jak smażymy za chwilę , po kilku godzinach - dodałam jajo. 

Lekkie. Nawet za bardzo. Smaczne. Ale klasyczne mielone wygrywa ;) przynajmniej u moich córek.


główka kalafiora
100 g kaszy mannej
50 g sezamu
50 g bułki tartej
50 ml oleju
kawałek imbiru starty na tarce (około 3 cm)
skórka otarta z połowy cytryny (cytrynę należy najpierw wyparzyć!)
szczypta chili
garść posiekanej kolendry albo natki pietruszki
sól
olej do smażenia


  1. Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję w osolonej wodzie. Następnie studzę go i praską do ziemniaków rozgniatam na drobne kawałki.
  2. Dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam na jednorodną masę. Lepię małe pulpeciki, które lekko spłaszczam i smażę na złoto na patelni. Gotowe!


Komentarze

Prześlij komentarz