Co by tu jeszcze ciekawego ugotować.... ta propozycja to strzał w 10, kiedy w lodówce zostało po trochu wszystkiego zielonego. Zrobiłam, mimo, że nie byłam przekonana....
i się zdziwiłam ....bo jest przepyszna ! Smak mnie zaskoczył
Od razu od rodziny dostałam przykaz- rób częściej !
A przepis oczywiście z Zielonego Środka
aczkowiek proporcje tam jak dla drużyny piłkarskiej. Na jeden obiad dla 4 osobowej rodziny trzeba zmniejszyć ilość składników proporcjonalnie
- niecałe pół pęczka szparagów
- trochę małej młodej kapusty
- niecały por
- 1 łodyga selera naciowego
- trochę młodego szpinaku (150g)
- garść drobnego groszku
- 1,4 l delikatnego bulionu
- 1 garści posiekanej pietruszki
- kilka listków mięty
- łyżka posiekanego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- parmezan do podania, opcjonalnie
Przygotowanie
- Selera, pora i szpinak opłukać i pokroić.
- Szparagi opłukać, ułamać końcówki, łodyżki pokroić na kawałki, główki odłożyć na bok.
- Młodą kapustę opłukać i posiekać.
- W garnku na oliwie podsmażyć pokrojonego pora z posiekanym czosnkiem. Dodać bulion i doprowadzić prawie do wrzenia. Dodać kapustę i gotować kilka minut na średnim gazie. Gdy będzie prawie miękka, dodać pokrojone łodygi szparagów oraz selera naciowego. Po paru minutach dodać główki, groszek, pokrojoną miętę, pietruszkę, koperek oraz trochę soku z cytryny i gotować jeszcze minutę, albo aż warzywa osiągną preferowaną miękkość. Dosolić do smaku
- Podawać posypane parmezanem
Komentarze
Prześlij komentarz