Łazanki to klasyczne danie kuchni litewskiej, polskiej i białoruskiej. W moim domu od zawsze. Jak sobie uświadomiłam z tej strony mazursko litewskiej. A nieznane w kuchni śląskiej, ciągnącej raczej do niemieckiej. W kuchni mojej teściowej też nie znane, a to wschodnie - podkarpacko - ukraińskie korzenie rodziny męża. A jak w Lublinie ?
½ małej, białej kapusty
250 g makaronu łazanki
2 średnie cebule
200 g mięsa wieprzowego gulaszowego
ok. 100 g kiełbasy
ok. 80 g boczku
4 łyżki oleju
sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
Poszatkowaną kapustę gotujemy do miękkości, w drugim garnku robiny pikantny gulasz na cebulkę wrzucami pokrojone mięso, boczek i kiełbase i dusimy . dodaję przecieru pomidorowego. Potem makaron łazanki osobno ugotowany al dente. i potem wszystko razem do gara patelni i przesmażamy razem. najlepsze jak się przejdzie, czyli po dwóch dniach .

Lubię łazanki, ale nigdy ich nie robiłam!
OdpowiedzUsuńMoże pora spróbować...🤗
Ja nie zdawałam sobie sprawy , że też lubię ;)
OdpowiedzUsuń😁
UsuńZnane ale bardziej jako dodatek do zacierki zwłaszcza na mleku-mniam.eee biała kapustę gotować?? na surówkę to i owszem...
OdpowiedzUsuńA widzisz i w kuchni polskiej macie braki ;)
Usuń