Łazanki z biała kapustą

Łazanki to klasyczne danie kuchni litewskiej, polskiej i białoruskiej. W moim domu od zawsze. Jak sobie uświadomiłam z tej strony mazursko litewskiej. A nieznane w kuchni śląskiej, ciągnącej raczej do niemieckiej. W kuchni mojej teściowej też nie znane, a to wschodnie - podkarpacko - ukraińskie korzenie rodziny męża. A jak w Lublinie ? ½ małej, białej kapusty 250 g makaronu łazanki 2 średnie cebule 200 g mięsa wieprzowego gulaszowego ok. 100 g kiełbasy ok. 80 g boczku 4 łyżki oleju sól, pieprz, papryka czerwona w proszku Poszatkowaną kapustę gotujemy do miękkości, w drugim garnku robiny pikantny gulasz na cebulkę wrzucami pokrojone mięso, boczek i kiełbase i dusimy . dodaję przecieru pomidorowego. Potem makaron łazanki osobno ugotowany al dente. i potem wszystko razem do gara patelni i przesmażamy razem. najlepsze jak się przejdzie, czyli po dwóch dniach .

Komentarze

  1. Lubię łazanki, ale nigdy ich nie robiłam!
    Może pora spróbować...🤗

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie zdawałam sobie sprawy , że też lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znane ale bardziej jako dodatek do zacierki zwłaszcza na mleku-mniam.eee biała kapustę gotować?? na surówkę to i owszem...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz