A to danie chyba w oryginale to królik, ale udka z kurczaka też ok. To jak się chce podać coś eleganckiego na romatyczną kolację we dwoje. Albo dla gości ....pycha
Składniki
2 porcje
700 g ud kurczaka (5 - 6 sztuk)*
sól i pieprz
3 łyżki oliwy
1 główka czosnku
1/4 młodej cebuli
150 g pomidorków koktajlowych
po kilka czarnych i zielonych oliwek
1 łyżka kaparów
1/3 szklanki białego wina**
kilka gałązek tymianku
1/2 cytryny
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Udka doprawić solą oraz pieprzem.
Na początku obsmażyć udka kurczaka: na patelni (np. żeliwnej, którą można wkładać do piekarnika) lub zwykłej patelni, z której potem przełożymy podsmażone udka do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać oliwę i ułożyć uda skórką do dołu. Smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty lub aż skórka będzie zrumieniona. Przewrócić na drugą stronę i ponowić podsmażanie.
Przewrócić udka znów skórką do góry, w środek włożyć przyciętą główkę czosnku, dodać posiekaną cebulę, pomidorki koktajlowe, pokrojone czarne oliwki i zielone w całości.
Dodać odsączone kapary i delikatnie wlać wino. Dodać gałązki tymianku i kawałki cytryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia przez ok. 45 minut.
Po upieczeniu najlepiej wycisnąć miękkie ząbki czosnku z łupinek i wymieszać z sosem.
Z kurakiem do rozważenia. Z królikiem nie. Królika się pieści i bawi a nie katrupi na łobiat ;-)
OdpowiedzUsuńJa tam chętnie bym i królika zjadła
Usuń