Kurczak po prowansalsku

A to danie chyba w oryginale to królik, ale udka z kurczaka też ok. To jak się chce podać coś eleganckiego na romatyczną kolację we dwoje. Albo dla gości ....pycha Składniki 2 porcje 700 g ud kurczaka (5 - 6 sztuk)* sól i pieprz 3 łyżki oliwy 1 główka czosnku 1/4 młodej cebuli 150 g pomidorków koktajlowych po kilka czarnych i zielonych oliwek 1 łyżka kaparów 1/3 szklanki białego wina** kilka gałązek tymianku 1/2 cytryny Przygotowanie Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Udka doprawić solą oraz pieprzem. Na początku obsmażyć udka kurczaka: na patelni (np. żeliwnej, którą można wkładać do piekarnika) lub zwykłej patelni, z której potem przełożymy podsmażone udka do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać oliwę i ułożyć uda skórką do dołu. Smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty lub aż skórka będzie zrumieniona. Przewrócić na drugą stronę i ponowić podsmażanie. Przewrócić udka znów skórką do góry, w środek włożyć przyciętą główkę czosnku, dodać posiekaną cebulę, pomidorki koktajlowe, pokrojone czarne oliwki i zielone w całości. Dodać odsączone kapary i delikatnie wlać wino. Dodać gałązki tymianku i kawałki cytryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia przez ok. 45 minut. Po upieczeniu najlepiej wycisnąć miękkie ząbki czosnku z łupinek i wymieszać z sosem.

Komentarze

  1. Z kurakiem do rozważenia. Z królikiem nie. Królika się pieści i bawi a nie katrupi na łobiat ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz