Ciasto z truskawkami i ricottą

bo to jest ten sezon, kiedy ciasta owocowe smakują najlepiej Składniki 3 dużej jajka (temp. pokojowa) 250 g sera ricotta 50 g masła (miękkie) 500 g truskawek 1 szklanka (220 g) cukru 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 szklanki (320 g) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g płatków migdałów cukier puder Przygotowanie Jajka i ser ricotta wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić. Masło ma być bardzo miękkie (lub roztopione i ostudzone). Truskawki opłukać, osuszyć, oderwać szypułki, pokroić na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy ok. 24 cm. W mikserze ubić ogrzane jajka z cukrem na puszystą masę (ok. 5 - 7 minut). Dodać serek ricotta, masło (bardzo miękkie lub roztopione i ostudzone) oraz aromaty i wolno wymieszać (lub krótko zmiksować na min. obrotach). Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łopatką (nie za długo, tylko do pierwszego połączenia się składników). Dodać połowę truskawek i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do tortownicy, na wierzch dać resztę truskawek i delikatnie wcisnąć je w ciasto. Posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 55 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  1. Taak tylko szkoda, że już po sezonie..swoją drogą łubianka znikała ekspresem...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz