Muszle nadziewane szpinakiem z ricottą

Składniki 16 dużych muszli makaronowych Na farsz: 500 g sera ricotta Starta Mozarella 2 ząbki czosnku 300 g świeżego szpinaku Masło sól i pieprz gałka muszkatałowa Na sos: 400 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz, łyż cukru Sposób przygotowania Gotowanie makaronu Ugotuj makaron al dente, a następnie odcedź i ułóż na talerzu lub desce do krojenia. Przygotowanie farszu czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Szpinak, przebierz, umyj i osusz. Rozgrzej masło. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie i zmięknie. Wyłącz grzanie. Gdy zawartość patelni przestygnie, dodaj ricottę i wymieszaj. Dopraw farsz do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowanie sosu czosnek obierz oraz drobno posiekaj, na maśle podsmaż a następnie wlej na patelnię passatę i dodaj oregano. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. Dopraw sos solą i pieprzem, odrobiną cukru i swieżą bazylią Wykonanie Wypełnij podgotowany makaron farszem ze szpinaku i ricotty z mozarellą . Wlej sos do naczynia żaroodpornego i dodaj nadziewany makaron. Pieczenie Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 20 minut.

Komentarze

Prześlij komentarz