Składniki
16 dużych muszli makaronowych
Na farsz:
500 g sera ricotta
Starta Mozarella
2 ząbki czosnku
300 g świeżego szpinaku
Masło
sól i pieprz gałka muszkatałowa
Na sos:
400 ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz, łyż cukru
Sposób przygotowania
Gotowanie makaronu
Ugotuj makaron al dente, a następnie odcedź i ułóż na talerzu lub desce do krojenia.
Przygotowanie farszu
czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Szpinak, przebierz, umyj i osusz. Rozgrzej masło. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie i zmięknie. Wyłącz grzanie. Gdy zawartość patelni przestygnie, dodaj ricottę i wymieszaj. Dopraw farsz do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotowanie sosu
czosnek obierz oraz drobno posiekaj, na maśle podsmaż a następnie wlej na patelnię passatę i dodaj oregano. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. Dopraw sos solą i pieprzem, odrobiną cukru i swieżą bazylią
Wykonanie
Wypełnij podgotowany makaron farszem ze szpinaku i ricotty z mozarellą . Wlej sos do naczynia żaroodpornego i dodaj nadziewany makaron.
Pieczenie
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 20 minut.
mAKARON TAK-DOWOLNBY-SZPINAK ŻADEN ;-)_
OdpowiedzUsuń