Sałatka Cesar

Klasyka, zasmakowała mi w wersji domowej, obiadowo, albo do podróży ...świetnie się sprawdza. Co ciekawe nigdy nie zasmakowała mi kupiona w restauracjach czy barach ;) Składniki 300 g filetu z kurczaka 1 łyżka oliwy + do skropienia 1/2 większej główki sałaty rzymskiej lub lodowej 6 łyżek tartego parmezanu lub grana padano 10 cm kawałek bagietki Sos Cezar 4 łyżki majonezu 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny (lub 1 łyżeczka octu winnego) Przygotowanie Filet z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na 4 części, doprawić solą i pieprzem oraz wysmarować oliwą. Rozgrzać patelnię (np. grillową lub zwykłą), położyć filety i smażyć przez ok. 4 minuty z każdej strony, w międzyczasie skrapiać mięso dodatkową oliwą. Odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną w kosteczkę bagietkę, zmniejszyć ogień do minimum i smażyć przez ok. 5 minut co chwilę mieszając, aż grzanki będą chrupkie. Odłożyć na talerz. Przygotować sos Cezar: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny lub octem winnym oraz z sosem worcestershire. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać. Sałatę rzymską opłukać, osuszyć, posiekać, wymieszać z połową sosu, wyłożyć do salaterek lub talerzy. Można doprawić solą w razie potrzeby. Dodać pokrojonego kurczaka, skropić resztą sosu, posypać tartym parmezanem oraz grzankami.

Komentarze

  1. Dobra, sałatkę znam,ale pierwsza linijka-do podróży? To bierzesz ją na drogę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, siadamy przy stolikach piknikowych i wyciągamy plastikowe talerze, sałatki, i jemy ....przy długodystansowych podróżach trzeba coś w wartościowego zjeść , a nie zapychać się kanapkami ( zresztą tych bardzo niewiele jemy ) a to co oferują stacje benzynowe to słabawy fast food jest. My podrózujjemy 1200-1500 km. więc to oczywiste że obiad trzeba zjeść w miarę normalny

      Usuń

Prześlij komentarz