Kolorowość tego dania powoduje że aż uśmiecham się do talerza, a sos miodowo-pikantny na kurczaku to poezja. Oryginalnie w daniu są wieprzowe polędwiczki, ale filet z kurczaka też robi robotę
1 polędwiczka wieprzowa / filet z kurczaka
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/3 łyżeczki papryki chili
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu
salsa
1 mango
1 ogórek
1/2 czerwonej cebuli
1/2 limonki
1 pęczek kolendry
kawałek papryczki chili
podaje się z ryżem i awocado
Przygotowanie
Polędwiczkę pokroić na cienkie plasterki, rozłożyć na talerzach i rozpłaszczyć palcami. Posypać czosnkiem i papryką a następnie skropić sosem rybnym.
Nastawić osoloną wodę na ryż i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mango, ogórka i cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Włożyć do miski, dodać sok z limonki, posiekaną natkę pietruszki (listki) oraz posiekaną papryczkę chili bez pestek.
Rozgrzać mocno dużą patelnię, rozprowadzić olej i stopniowo układać plasterki polędwiczki. Szybko zrumienić z dwóch stron, smażąc po około minucie z każdej strony.
Posypać cukrem i skropić wodą, smażyć chwilę aż się skarmelizuje. Smażyć jeszcze przez około minutę co chwilę mieszając.
Ułożyć w szerokich miskach ryż, mięso i salsę. Skropić sosem sriracha.
ładnie kolorowo ale dość skomplikowane składnikowo
OdpowiedzUsuńnie ma tu rzadnych skomplikowanych składników, kupiszi w biedronce wszystko. To nie to jak moj mąż właśnie szuka fasolki edadame czy okry ;)
Usuń