Sernik na winie

Powoli wkraczając w świąteczny okres, piękę serniki na potęgę. 2 szkl. mąki kostka masła 1,5 szkl. cukru 10 łyżek bialego wina po 2 łyżki kakao i wody 4 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag białego sera (najlepsze są takie z wiaderka, do serników) 4 jajka 4 łyżki kaszy mannej pół kostki masła 1 szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia CIASTO: Masło, cukier, wodę, kakao i wino zagotowujemy w mały rondelku. Po ostygnięciu mieszamy (miksujemy) z mąką, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka - lekko i bardzo wolno mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką formy (najlepiej 25x35). MASA SEROWA: Masło utszeć (miksować) z cukrem pudrem, następnie dodawać ser, żółtka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, a na końcu wymieszać delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek. Masę serową nakładamy dużą łyżką (pewnymi ruchami, NIE MIESZAJĄC, jedno nałożenie przy drugim) na ciemne ciasto wylane w formie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ok. 180 st. Pieczemy nie dłużej niż 45 mni. bo będzie suche.

Komentarze

  1. Małe zastrzeżenie-nie za mało wina? ;-). Zresztą...co ja piszę uzględniając ilości jakie tera piję-mało.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz