Powoli wkraczając w świąteczny okres, piękę serniki na potęgę.
2 szkl. mąki
kostka masła
1,5 szkl. cukru
10 łyżek bialego wina
po 2 łyżki kakao i wody
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
50 dag białego sera (najlepsze są takie z wiaderka, do serników)
4 jajka
4 łyżki kaszy mannej
pół kostki masła
1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
CIASTO: Masło, cukier, wodę, kakao i wino zagotowujemy w mały rondelku. Po ostygnięciu mieszamy (miksujemy) z mąką, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka - lekko i bardzo wolno mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką formy (najlepiej 25x35).
MASA SEROWA: Masło utszeć (miksować) z cukrem pudrem, następnie dodawać ser, żółtka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, a na końcu wymieszać delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek.
Masę serową nakładamy dużą łyżką (pewnymi ruchami, NIE MIESZAJĄC, jedno nałożenie przy drugim) na ciemne ciasto wylane w formie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ok. 180 st. Pieczemy nie dłużej niż 45 mni. bo będzie suche.
Małe zastrzeżenie-nie za mało wina? ;-). Zresztą...co ja piszę uzględniając ilości jakie tera piję-mało.
OdpowiedzUsuń