bo mieliśmy gości w święta ;) wiec coś tradycyjnego musiało się pojawić ( a nie było ani barszczu, ani pierogów, ani karpia, ani śledzików ) był makowiec
Składniki
850 g gotowej (ze sklepu) masy makowej
130 g mielonych migdałów
6 jajek (w temp. pokojowej)
po około 50 g: rodzynek, orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej, wiórków kokosowych
1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
150 g czekolady (dowolnej, najlepiej ciemnej)
Dekoracja:
cukier puder
100 g mlecznej czekolady
wiśnie kandyzowane
Przygotowanie
Tortownicę 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wszystkie składniki ciasta miksujemy na niskich obrotach miksera, końcówkami w postaci mieszadła, ewentualnie rózgi.
Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund. Ciągle miksując dodawać: rodzynki, posiekane orzechy, pokrojone w kosteczkę morele lub skórkę pomarańczową oraz wiórki kokosowe (jeśli ich używasz). Na koniec zmiksować ze śmietanką kremową oraz posiekaną czekoladą.
Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 - 50 minut. Makowiec z gotowej masy makowej na początku może być wilgotny, należy go więc zostawić na noc bez przykrycia na blacie w kuchni aby odparował.
Posypać przez sitko cukrem pudrem, startą czekoladą i udekorować wiśniami.
Spróbowałabyś śledziw occcie Gosi-pychota...co do karpia-wiesz, że wprowadzony po wojnie przez ministra żydowskiego pochodzenia. Barszczyk....może być, a poza tym-zawsze można instant ;-). Makowiec...mniam, zawsze i wszędzie w doolnych ilościach i z dokładką.
OdpowiedzUsuńja akurat barszcz czerwony jak najbardziej
Usuń