Makowiec

bo mieliśmy gości w święta ;) wiec coś tradycyjnego musiało się pojawić ( a nie było ani barszczu, ani pierogów, ani karpia, ani śledzików ) był makowiec Składniki 850 g gotowej (ze sklepu) masy makowej 130 g mielonych migdałów 6 jajek (w temp. pokojowej) po około 50 g: rodzynek, orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej, wiórków kokosowych 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% 150 g czekolady (dowolnej, najlepiej ciemnej) Dekoracja: cukier puder 100 g mlecznej czekolady wiśnie kandyzowane Przygotowanie Tortownicę 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wszystkie składniki ciasta miksujemy na niskich obrotach miksera, końcówkami w postaci mieszadła, ewentualnie rózgi. Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund. Ciągle miksując dodawać: rodzynki, posiekane orzechy, pokrojone w kosteczkę morele lub skórkę pomarańczową oraz wiórki kokosowe (jeśli ich używasz). Na koniec zmiksować ze śmietanką kremową oraz posiekaną czekoladą. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 - 50 minut. Makowiec z gotowej masy makowej na początku może być wilgotny, należy go więc zostawić na noc bez przykrycia na blacie w kuchni aby odparował. Posypać przez sitko cukrem pudrem, startą czekoladą i udekorować wiśniami.

Komentarze

  1. Spróbowałabyś śledziw occcie Gosi-pychota...co do karpia-wiesz, że wprowadzony po wojnie przez ministra żydowskiego pochodzenia. Barszczyk....może być, a poza tym-zawsze można instant ;-). Makowiec...mniam, zawsze i wszędzie w doolnych ilościach i z dokładką.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz