Lasagne bolognese

Lazania po bolońsku to klasyk kuchni włoskiej. W moim domu cieszy się niezmienne powodzeniem. Choć częsciej kupowaliśmy gotową w pobliskim mięsnym :) dlugo zajęło mi nauczenie się jak zrobić by te płaty makarony się ugotowały. Nie może być sucha, farsz musi być mocno pływający. Składniki 6 - 8 porcji 15 płatów lasagne (gotowych lub domowych) 150 g tartego parmezanu Sos boloński 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 150 g boczku wędz. lub gotowanego 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 szklanka białego lub czerwonego wina 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka gorącego bulionu 400 g passaty pomidorowej Sos beszamelowy 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 650 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie Sos boloński Na oliwie, w dużym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę (warzywa można też rozdrobnić w malakserze). Obsmażyć, następnie przesunąć na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Zrumienić i wymieszać z warzywami. Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszać z warzywami i boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa. Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, dodać gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, zagotować, dodać passatę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny (można dłużej). Od czasu do czasu zamieszać. Sos beszame​lowy W średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową. Pieczenie Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 19 x 27 cm. Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić). Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika

Komentarze

  1. Nie nie nie. Gosia lubi ja kiedyś jadłem i..dziękuję. Spagetti ok ale lazania-nie i po stoktroć nie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz