Po bardzo polskich wakacjach i tych wszystkich pierogach,kartaczach, kotletach i jedzeniu w restauracjach chétnie wróciłąm do własnej kuchni i domowego jedzenia. Choć u mnie domowe nie oznacza tradycyjnej kuchni. U mnie domowe oznacza kuchnię świata z rozrzutem od Chin, po Argentynę, nie przegapiając czarnej Afryki i Bliskiego Wschodu.
Ja chyba najbardziej lubię kuchnię arabska, ale młodzież w moim domu chińską zdecydowanie. Więc na powrót do domu, do szkoły - Kurczak Kung Pao, czyli wpływy seczuańskie.
Składniki
3 porcie
600 g filetu kurczaka
300 g ryżu jaśminowego
3 łyżki oleju roślinnego
1 mała czerwona papryka
1 mała biała lub zielona papryka
dymka (1 mały pęczek)
1 łyżka drobno startego imbiru
3 ząbki czosnku
1 łyżka ziaren pieprzu syczuańskiego
2 suszone papryczki chili
1/2 szklanki orzeszków ziemnych
marynata
30 ml sosu sojowego
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
30 ml chińskiego wina ryżowego (Shaoxing)*
sos
60 ml sosu sojowego
125 ml bulionu lub wody
30 ml octu ryżowego
30 ml chińskiego wina (Shaoxing)*
1 łyżka cukru
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
i do dzieła
Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Dodać składniki marynaty, wymieszać i zostawić do zamarynowania na ok. 15 minut.
Nastawić ryż do ugotowania zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wymieszać składniki sosu i odstawić.
Paprykę pokroić w kostkę, dymkę posiekać, imbir oraz czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Pieprz syczuański i suszone papryczki roztłuc w moździerzu.
W woku na 2 łyżkach oleju podsmażyć kurczaka z marynatą, przez ok. 3 - 4 minuty, co chwilę mieszać łopatką i zeskrobywać przywierający sos.
Dodać pozostałą 1 łyżkę oleju oraz pokrojone papryki, imbir, czosnek, pieprz syczuański, suszone papryczki i co chwilę mieszając smażyć przez kolejne 3 minuty. Pod koniec dodać białe części dymki oraz orzeszki ziemne.
Gdy kurczak będzie już usmażony a warzywa zmiękną, wlać sos i mieszając co chwilę zagotować. Gotować przez około pół minuty aż sos zgęstnieje.
Posypać zieloną częścią dymki i podawać z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz