Kurczak Kung Pao

Po bardzo polskich wakacjach i tych wszystkich pierogach,kartaczach, kotletach i jedzeniu w restauracjach chétnie wróciłąm do własnej kuchni i domowego jedzenia. Choć u mnie domowe nie oznacza tradycyjnej kuchni. U mnie domowe oznacza kuchnię świata z rozrzutem od Chin, po Argentynę, nie przegapiając czarnej Afryki i Bliskiego Wschodu. Ja chyba najbardziej lubię kuchnię arabska, ale młodzież w moim domu chińską zdecydowanie. Więc na powrót do domu, do szkoły - Kurczak Kung Pao, czyli wpływy seczuańskie. Składniki 3 porcie 600 g filetu kurczaka 300 g ryżu jaśminowego 3 łyżki oleju roślinnego 1 mała czerwona papryka 1 mała biała lub zielona papryka dymka (1 mały pęczek) 1 łyżka drobno startego imbiru 3 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren pieprzu syczuańskiego 2 suszone papryczki chili 1/2 szklanki orzeszków ziemnych marynata 30 ml sosu sojowego 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 30 ml chińskiego wina ryżowego (Shaoxing)* sos 60 ml sosu sojowego 125 ml bulionu lub wody 30 ml octu ryżowego 30 ml chińskiego wina (Shaoxing)* 1 łyżka cukru 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej i do dzieła Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Dodać składniki marynaty, wymieszać i zostawić do zamarynowania na ok. 15 minut. Nastawić ryż do ugotowania zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać składniki sosu i odstawić. Paprykę pokroić w kostkę, dymkę posiekać, imbir oraz czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Pieprz syczuański i suszone papryczki roztłuc w moździerzu. W woku na 2 łyżkach oleju podsmażyć kurczaka z marynatą, przez ok. 3 - 4 minuty, co chwilę mieszać łopatką i zeskrobywać przywierający sos. Dodać pozostałą 1 łyżkę oleju oraz pokrojone papryki, imbir, czosnek, pieprz syczuański, suszone papryczki i co chwilę mieszając smażyć przez kolejne 3 minuty. Pod koniec dodać białe części dymki oraz orzeszki ziemne. Gdy kurczak będzie już usmażony a warzywa zmiękną, wlać sos i mieszając co chwilę zagotować. Gotować przez około pół minuty aż sos zgęstnieje. Posypać zieloną częścią dymki i podawać z ryżem.

Komentarze