Sałatka z makaronem orzo

chyba pierwszy taki przepis ;) znaczy wpis na blogu, bo danie pyszne przygotowane przez ....moją córkę 1 szklanka surowego makaronu orzo 2 łyżki oliwy extra 1 mała cukinia (200 g) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka białego octu winnego 150 g pomidorków koktajlowych bazylia 100 g fety lub sera sałatkowego, bałkańskiego Przygotowanie Makaron wsypać na osolony wrzątek i gotować al dente, przez ok. 12 minut. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z 1 łyżką oliwy. W międzyczasie na dużą patelnię włożyć pokrojone w kostkę warzywa: cukinię, paprykę czerwoną oraz żółtą, czerwoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem oraz skropić 1 łyżką oliwy i smażyć, aż będą miękkie i lekko zrumienione, przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażyć. Na koniec skropić warzywa octem winnym i potrząsnąć patelnią w celu wymieszania składników. Odstawić patelnię z ognia, dodać makaron orzo i wymieszać. Posypać pokrojonymi na połówki pomidorkami oraz listkami bazylii. Wyłożyć do talerzu lub jednej salaterki i posypać pokrojoną fetą lub serem sałatkowym.

Komentarze

  1. Młoda ma talent ;-). Trzeba to podsmażać czy można na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to sałatka na ciepło - makaron ugotowany i warzywa podsmażone . ale można i odgrzewać na patelni

      Usuń

Prześlij komentarz