chyba pierwszy taki przepis ;) znaczy wpis na blogu, bo danie pyszne przygotowane przez ....moją córkę
1 szklanka surowego makaronu orzo
2 łyżki oliwy extra
1 mała cukinia (200 g)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka białego octu winnego
150 g pomidorków koktajlowych
bazylia
100 g fety lub sera sałatkowego, bałkańskiego
Przygotowanie
Makaron wsypać na osolony wrzątek i gotować al dente, przez ok. 12 minut. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z 1 łyżką oliwy.
W międzyczasie na dużą patelnię włożyć pokrojone w kostkę warzywa: cukinię, paprykę czerwoną oraz żółtą, czerwoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem oraz skropić 1 łyżką oliwy i smażyć, aż będą miękkie i lekko zrumienione, przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażyć.
Na koniec skropić warzywa octem winnym i potrząsnąć patelnią w celu wymieszania składników.
Odstawić patelnię z ognia, dodać makaron orzo i wymieszać. Posypać pokrojonymi na połówki pomidorkami oraz listkami bazylii.
Wyłożyć do talerzu lub jednej salaterki i posypać pokrojoną fetą lub serem sałatkowym.
Młoda ma talent ;-). Trzeba to podsmażać czy można na zimno?
OdpowiedzUsuńto sałatka na ciepło - makaron ugotowany i warzywa podsmażone . ale można i odgrzewać na patelni
Usuń