Wyszedł taki wegański pasztet trochę, z ogórkiem kiszonym na kanapce. Prima sort
Składniki:
1–1,5 szklanki suchych ziaren słonecznika
10–15 suszonych pomidorów w oliwie
1 cebula
1 pęczek zielonej natki pietruszki/ lub kilka listków bazylii
2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pierwszego tłoczenia
sól, pieprz do smaku
pikantna przyprawa typu cayenne, ostra papryka według uznania
1/2 łyżeczki wędzonej suszonej papryki
opcjonalnie ząbek czosnku
Przygotowanie:
Ziarna słonecznika zalać zimną wodą, przykryć i odstawić na całą noc. Następnie odcedzić i zmiksować blenderem.
Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć do miękkości na patelni w oliwie z suszonych pomidorów (lub zwykłej) Ostudzić.
Suszone pomidory, opłukaną pietruszkę lub bazylię, podsmażoną cebulę, przyprawy, oliwę/olej i jeśli używamy przeciśnięty przez praskę czosnek miksujemy w blenderze. Łączymy ze zmiksowanymi ziarnami słonecznika.
Doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie dodajemy więcej oliwy/oleju jeśli jest za gęsta.
Smacznego!!
Ejjj...żadnych wegańskich ;-)
OdpowiedzUsuńakurat pasztety i pasztetowe w Pl są paskudne, więc to dobry zamiennik
Usuń