Musze zaczác robic zdjecia ;)
Zielona fasolka i przyjaciele czyli z ogórkiem i cukinią na kremowym tofu. Lato trwa! Zabawa!
PRZEPIS
1 kostka tofu (u mnie silken jedwabiste )
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki tahini
Ew 3 łyżki mleka roślinnego
2 garści zielonej fasolki
1 cukinia
1 górek
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki octu owocowego
Koperek
Sól
pieprz
Oliwa
Zioła
parmezan
W pojemniku umieść tofu. Dodaj sok z cytryny oraz tahini. Jeśli używasz zwykłego tofu podczas blendowania przyda się kilka łyżek mleka roślinnego. Niech konsystencja będzie kremowa .
Fasolkę oczyść . Wrzuć do gotującej się osolonej wody. Gotuj 5 minut .
Cukinie pokrój w dużą kostkę . Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Smaż aż będzie rumiana. Następnie przenieś cukinie na bok i podsmażaj fasolkę . Niech także się zarumieni . Można dodać ostrej papryki lub peperoncino.
W misce połącz musztardę , syrop i ocet. Wymieszaj. Dodaj pokrojonego ogórka , usmażoną cukinie i fasolkę. Wymieszaj . Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek .
Na talerzu rozprowadź krem z tofu. Zetrzyj skórkę z cytryny i lekko posól.
Ułóż zielone warzywa a na koniec przykryj je pięknym kopcem parmezanu, ziół i jadalnych kwiatów .
:-) żadnego tofu nie używam ;-)
OdpowiedzUsuń