SKŁADNIKI
SKŁADNIKI SUCHE
3 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 op. cukru wanilinowego
SKŁADNIKI MOKRE
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju roślinnego
3 jajka
KRUSZONKA
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
100 g masła (zimnego)
ORAZ
2 szklanki sezonowych owoców (np. malin, borówek, truskawek, jagód, wiśni)
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Maślankę i jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W jednej misce dokładnie wymieszać łyżką suche składniki: przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Odstawić.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką rózgową mokre składniki: maślankę, olej oraz jajka.
W kolejnej misce umieścić składniki kruszonki: mąkę, cukier oraz pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozcierać palcami składniki łącząc masło z mąką i cukrem, aż powstaną drobne okruszki ciasta.
Do mokrych składników wsypać suche i krótko oraz wolno wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Wyłożyć do formy, na wierzch wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 minut do suchego patyczka.
Nie otwierać piekarnika przed upływem 45 minut, chyba, że ciasto pieczemy w znacznie większej formie, wówczas może być gotowe trochę wcześniej.
Tu ciekawostka...łasuchem jestem, słodkie lubie ale...kruszonek nie
OdpowiedzUsuńkruszonkę można pominąć a i tak maślankowe ciasto robi wrażenie
Usuń