Owocowe ciasto z kruszonką

SKŁADNIKI SKŁADNIKI SUCHE 3 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 op. cukru wanilinowego SKŁADNIKI MOKRE 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju roślinnego 3 jajka KRUSZONKA 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 100 g masła (zimnego) ORAZ 2 szklanki sezonowych owoców (np. malin, borówek, truskawek, jagód, wiśni) cukier puder PRZYGOTOWANIE Maślankę i jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce dokładnie wymieszać łyżką suche składniki: przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Odstawić. W drugiej misce wymieszać trzepaczką rózgową mokre składniki: maślankę, olej oraz jajka. W kolejnej misce umieścić składniki kruszonki: mąkę, cukier oraz pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozcierać palcami składniki łącząc masło z mąką i cukrem, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Do mokrych składników wsypać suche i krótko oraz wolno wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Wyłożyć do formy, na wierzch wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Nie otwierać piekarnika przed upływem 45 minut, chyba, że ciasto pieczemy w znacznie większej formie, wówczas może być gotowe trochę wcześniej.

Komentarze

  1. Tu ciekawostka...łasuchem jestem, słodkie lubie ale...kruszonek nie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kruszonkę można pominąć a i tak maślankowe ciasto robi wrażenie

      Usuń

Prześlij komentarz