Jajka po turecku

Pracochonne, ale to wtedy kiedy niadanie powinno by ucztą 2 porcje 1 szklanka jogurtu greckiego 2 łyżeczki masła 1 łyżeczka oliwy z oliwek ½ łyżeczki płatków chili 2 jajka “zerówki”, z lodówki skórka i sok z cytryny ½ łyżeczki wędzonej papryki natka pietruszki chleb 1. Jogurt wymieszaj ze szczodrą szczypta soli, 1 łyżeczką startej skórki z cytryny i 1 łyżką soku z cytryny. Rozdziel do miseczek. 2. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, około 3 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złoto brązowego koloru z ciemnymi plamkami. Natychmiast zdejmij z ognia Dodaj płatki chili, wędzoną paprykę i oliwę z oliwek. 3. Przygotuj jajka w koszulkach: Z każdym jajkiem trzeba pracować indywidualnie. Rozbij jajko i przełóż je na drobne sitko do herbaty / cukru pudru. Odsącz z rzadkiej części białka, 1- 2 minuty. Zabieg ten pozwala osiągnąć ładny kształt jajka podczas gotowania. 4. Zagotuj osoloną wodę w garnku. Odsączone jajko przełóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny (około ½ łyżeczki). Do bardzo delikatnie gotującej się wody minimalnej odległości wlej jajko. Gotuj około 2-3 minuty, aż białko się zetnie. Odcedź i przełóż do miski z jogurtem. powtórz z drugim jajkiem. 5. Jajko posyp solą morską i wędzoną papryką. Oblej oliwnym sosem z palonego masła. Podawaj z natką pietruszki i chlebem.

Komentarze

Prześlij komentarz