Nic bardziej mnie nie cieszy niż początek sezonu na szparagi. Uwielbiam. W każdej postaci i nigdy nie mam dość. Może też dlatego że sezon jest krótki ?
Idealne na śniadanie
1/2 pęczka szparagów
1 łyżeczka masła
100 g pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
1 łyżka oliwy extra
2 jajka
kilka listków bazylii
1/4 kostki fety
2 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
do podania: bagietka
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno naczynia do zapiekania posmarować masłem.
Szparagi opłukać, odłamać twarde, jasne końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Włożyć do naczynia.
Dodać pokrojone na połówki pomidorki, a następnie doprawić wszystko solą, pieprzem i skropić oliwą.
Wbić 2 jajka bazylią i tartym parmezanem lub grana padano, pokruszoną fetą
Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 18 - 20 minut. Podawać z bagietką.
A my czekamy na sezon na tańsze owoce i warzywa ;-)
OdpowiedzUsuńsezon jest zawsze, różny się tylko asortymentem ;) na wiosnę rzodkiewka,na jesien brukselka ;)
Usuń