Szparagi zapiekane z jajkiem

Nic bardziej mnie nie cieszy niż początek sezonu na szparagi. Uwielbiam. W każdej postaci i nigdy nie mam dość. Może też dlatego że sezon jest krótki ? Idealne na śniadanie 1/2 pęczka szparagów 1 łyżeczka masła 100 g pomidorków koktajlowych sól, pieprz 1 łyżka oliwy extra 2 jajka kilka listków bazylii 1/4 kostki fety 2 łyżki tartego parmezanu lub grana padano do podania: bagietka PRZYGOTOWANIE Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno naczynia do zapiekania posmarować masłem. Szparagi opłukać, odłamać twarde, jasne końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Włożyć do naczynia. Dodać pokrojone na połówki pomidorki, a następnie doprawić wszystko solą, pieprzem i skropić oliwą. Wbić 2 jajka bazylią i tartym parmezanem lub grana padano, pokruszoną fetą Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 18 - 20 minut. Podawać z bagietką.

Komentarze

  1. A my czekamy na sezon na tańsze owoce i warzywa ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sezon jest zawsze, różny się tylko asortymentem ;) na wiosnę rzodkiewka,na jesien brukselka ;)

      Usuń

Prześlij komentarz