dzisiejszy obiad zdecydowanie nie jest obiadem budżetowym, ale czy drogim ? Właściwie powstał na totalnym spontanie. Mąż na liście zakupowej miał łososia, ale ze sklepu zadzwonił,że dziś jest promocja na steki z tuńczyka i że są tańsze od łososia, więc jak bardzo zmiania to mój pomysł na obiad ? Cóż oboje bardzo lubimy tę najbardziej mięsną rybę, choć w domu robiłam raz i wyszła za sucha i twarda.
Kupił na spontanie też rabarbar jako zaproszenie do zrobienia ciasta rabarbarowego...
no i poszło
tuńczyk jest - JEST
rabarbar jest - JEST
cebulka jest- JEST
reszta to już nie problem
więc zrobiłam Steki na skarmelizowanym rabarbarze i wyszło genialnie. Takie danie, które może być popisowym ;)
eleganckie, tuńczyk wysmażony na różówo idealnie wybalansowany między wysmażonym ale nie przesmażonym
danie wybitne
SKŁADNIKI
2 filety z tuńczyka po 150 g każdy
300 g rabarbaru, pokrojonego na 5 cm kawałki (mój nie wymagał obierania)
4 małe okrągłe cebulki szalotki (większe podzielić na połówki)
2 łyżki oleju
2 łyżki brązowego cukru
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
RYŻ Z CHILLI I NATKĄ PIETRUSZKI
1 filiżanka ryżu do risotto (np. Arborio Riso Gallo)
2 łyżki oleju
1,5 filiżanki bulionu
1 łyżeczka przyprawy chilli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulki i smażyć na wolnym ogniu przez 2 minuty, dodać cukier. Mieszając, smażyć, aż cebulki się zarumienią i będą pokryte cukrem. Dodać rabarbar i chwilę razem podsmażyć, aż rabarbar lekko zmięknie. Zdjąć z ognia, na wierzch ułożyć tuńczyka. Rybę posolić, posypać pieprzem oraz natką pietruszki. Polać oliwą z oliwek.
Rozgrzać do 200 stopni grill w piekarniku. Włożyć patelnię do piekarnika (jeśli jest do tego przystosowana) lub też przełożyć zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i wstawić pod rozgrzany grill na 10 minut. Po tym czasie tuńczyk powinien być całkowicie wysmażony i lekko zarumieniony.
RYŻ Z CHILLI I NATKĄ PIETRUSZKI
W rondlu z grubym dnem lub na patelni z przykrywką rozgrzać olej, wsypać ryż, mieszając smażyć przez 3 - 4 minuty. Wlać 1 filiżankę bulionu, dodać chilli, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Przykryć i dusić aż ryż będzie al dente i wchłonie cały płyn. Podlać dodatkowym bulionem, gdyby ryż zaczął przywierać do dna patelni. Dodać natkę pietruszki, wymieszać i odstawić z ognia.
Ania, nie wiem jak u Was ale w polsce ryby to horror, nie powiem w pomocji to nie pogardzę a i w uste czekamy na smażalnie ;ale rabarbar????ostatni raz jedzony...40 lat temu
OdpowiedzUsuńnie wiem, od tylu lat już nie mieszkam w PL ;) a jak jestem to jadam złowione przez teścia ;)
Usuńa rabarbar..cóż ....wart grzechu dobrze przyrządzony