Steki z tuńczyka ze skarmelizowanym rabarbarem

dzisiejszy obiad zdecydowanie nie jest obiadem budżetowym, ale czy drogim ? Właściwie powstał na totalnym spontanie. Mąż na liście zakupowej miał łososia, ale ze sklepu zadzwonił,że dziś jest promocja na steki z tuńczyka i że są tańsze od łososia, więc jak bardzo zmiania to mój pomysł na obiad ? Cóż oboje bardzo lubimy tę najbardziej mięsną rybę, choć w domu robiłam raz i wyszła za sucha i twarda. Kupił na spontanie też rabarbar jako zaproszenie do zrobienia ciasta rabarbarowego... no i poszło tuńczyk jest - JEST rabarbar jest - JEST cebulka jest- JEST reszta to już nie problem więc zrobiłam Steki na skarmelizowanym rabarbarze i wyszło genialnie. Takie danie, które może być popisowym ;) eleganckie, tuńczyk wysmażony na różówo idealnie wybalansowany między wysmażonym ale nie przesmażonym danie wybitne SKŁADNIKI 2 filety z tuńczyka po 150 g każdy 300 g rabarbaru, pokrojonego na 5 cm kawałki (mój nie wymagał obierania) 4 małe okrągłe cebulki szalotki (większe podzielić na połówki) 2 łyżki oleju 2 łyżki brązowego cukru sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek RYŻ Z CHILLI I NATKĄ PIETRUSZKI 1 filiżanka ryżu do risotto (np. Arborio Riso Gallo) 2 łyżki oleju 1,5 filiżanki bulionu 1 łyżeczka przyprawy chilli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulki i smażyć na wolnym ogniu przez 2 minuty, dodać cukier. Mieszając, smażyć, aż cebulki się zarumienią i będą pokryte cukrem. Dodać rabarbar i chwilę razem podsmażyć, aż rabarbar lekko zmięknie. Zdjąć z ognia, na wierzch ułożyć tuńczyka. Rybę posolić, posypać pieprzem oraz natką pietruszki. Polać oliwą z oliwek. Rozgrzać do 200 stopni grill w piekarniku. Włożyć patelnię do piekarnika (jeśli jest do tego przystosowana) lub też przełożyć zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i wstawić pod rozgrzany grill na 10 minut. Po tym czasie tuńczyk powinien być całkowicie wysmażony i lekko zarumieniony. RYŻ Z CHILLI I NATKĄ PIETRUSZKI W rondlu z grubym dnem lub na patelni z przykrywką rozgrzać olej, wsypać ryż, mieszając smażyć przez 3 - 4 minuty. Wlać 1 filiżankę bulionu, dodać chilli, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Przykryć i dusić aż ryż będzie al dente i wchłonie cały płyn. Podlać dodatkowym bulionem, gdyby ryż zaczął przywierać do dna patelni. Dodać natkę pietruszki, wymieszać i odstawić z ognia.

Komentarze

  1. Ania, nie wiem jak u Was ale w polsce ryby to horror, nie powiem w pomocji to nie pogardzę a i w uste czekamy na smażalnie ;ale rabarbar????ostatni raz jedzony...40 lat temu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem, od tylu lat już nie mieszkam w PL ;) a jak jestem to jadam złowione przez teścia ;)

      a rabarbar..cóż ....wart grzechu dobrze przyrządzony

      Usuń

Prześlij komentarz