SKŁADNIKI
400 g filetu z dorsza
sól i pieprz
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek świeżego
1 jajko
1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy extra
1 cytryna
1/4 szklanki bulionu
1/2 szklanki śmietanki słodkiej 30% (z kartonika)
natka pietruszki
Dorsza pokroić na porcje, doprawić solą, pieprzem, oregano i czosnkiem, następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku a na koniec w mieszance parmezanu i mąki.
Rozgrzać dużą patelnię, dodać oliwę, włożyć dorsza i obsmażyć na złoty kolor z każdej strony.
Odkroić 3 plasterki cytryny do dekoracji, z reszty wycisnąć sok. Wlać go na patelnię, następnie dodać masło oraz bulion. Gotować przez pół minuty.
Wlać śmietankę, przewrócić filety na drugą stronę i gotować jeszcze przez pół minuty.
Odstawić z ognia, posypać natką i udekorować plasterkami cytryny.
PROPOZYCJA PODANIA
ziemniaki puree
grillowana cukinia / brokuły z wody / surówka z kapusty
Za droga ryba
OdpowiedzUsuń