Dorsz w cytrynowym sosie

SKŁADNIKI 400 g filetu z dorsza sól i pieprz 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek świeżego 1 jajko 1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy extra 1 cytryna 1/4 szklanki bulionu 1/2 szklanki śmietanki słodkiej 30% (z kartonika) natka pietruszki Dorsza pokroić na porcje, doprawić solą, pieprzem, oregano i czosnkiem, następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku a na koniec w mieszance parmezanu i mąki. Rozgrzać dużą patelnię, dodać oliwę, włożyć dorsza i obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Odkroić 3 plasterki cytryny do dekoracji, z reszty wycisnąć sok. Wlać go na patelnię, następnie dodać masło oraz bulion. Gotować przez pół minuty. Wlać śmietankę, przewrócić filety na drugą stronę i gotować jeszcze przez pół minuty. Odstawić z ognia, posypać natką i udekorować plasterkami cytryny. PROPOZYCJA PODANIA ziemniaki puree grillowana cukinia / brokuły z wody / surówka z kapusty

Komentarze

Prześlij komentarz