Kurczak z gorgonzolą

To jak zawsze poszukiwanie nowych smaków. Zresztą szalenie udane. SKŁADNIKI 500 g filetu z indyka lub kurczaka 80 g cieniutkiego boczku (paczkowanego) lub szynki parmeńskiej / prosciutto crudo / szynki suszonej 180 ml śmietanki 30% 90 g sera gorgonzola 1/2 łyżki posiekanej bazylii lub natki pietruszki kilka pomidorków koktajlowych PRZYGOTOWANIE Mięso opłukać, osuszyć, przekroić poziomo na 2 cieńsze filety, następnie pokroić je na mniejszej wielkości kawałki. Rozbić tłuczkiem na grubość ok. 7 mm. Doprawić solą (niezbyt dużo bo boczek/szynka jest słona) oraz pieprzem. Fileciki zawinąć w plasterki boczku lub szynki. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy, rozprowadzić ją po całej patelni. Obsmażyć mięso z dwóch stron na większym ogniu aż boczek się lekko podtopi i zrumieni. Zdjąć z patelni, wylać tłuszcz i wyczyścić patelnię ręcznikiem papierowym. Ustawić patelnię na średnim ogniu, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną w kosteczkę gorgonzolę. Mieszając podgrzewać aż ser się roztopi. Włożyć mięso i podgrzewać razem przez ok. 1 minutę, posypać bazylią lub natką. Do ziemniaków albo makaronu np tagiatelle

Komentarze

Prześlij komentarz