W dalszym ciágu bezpieczywowe śniadania ;)
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego (lub zwykłego)
170 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 banany
PRZYGOTOWANIE
Wymieszać jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na minimalnych obrotach.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać do niej proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Przesypać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać rózgą lub delikatnie zmiksować do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę bez grudek mąki.
Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce stołowej ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 3 minuty). Można smażyć beztłuszczowo, ale ja dodaję małą ilość masła na patelnię, dla smaku i ładnego zrumienienia placków.
Mniej więcej w połowie lub pod koniec smażenia, jeszcze przed przewróceniem placków na drugą stronę, wcisnąć w surowe ciasto po 3 plasterki banana na 1 placka.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym.
PROPOZYCJA PODANIA
np. cukier puder / syrop klonowy/ owowce sezonowe
POMIJAJĄ ŚWIĘTA-NIE MA U NAS DOMOWYCH CIAST.
OdpowiedzUsuń