Gnocci alla Sorentino

Szybko i pysznie. Bo wolę jednak kuchnię wloską od polskiej SKŁADNIKI 2 łyżki oliwy extra vergine 2 ząbki czosnku 700 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 kg gnocchi lub kopytek 250 g mini mozzarelli lub 2 kulki zwykłej świeżej mozzarelli świeża bazylia (ok. pół szklanki listków) 1/2 szklanki startego parmezanu + do podania NIE WYGASZAJ W garnku na oliwę wrzucić obrane i przepołowione ząbki czosnku i chwilę poddusić je na małym ogniu, nie rumieniąc za bardzo. Wlać passatę, doprawić solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Zagotować, przykryć i gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić gnocchi i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (małe gnocchi gotuje się przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię). Odcedzić i wyłożyć do naczynia do zapiekania. Zalać sosem pomidorowym i wymieszać. W środek powciskać kuleczki mozzarelli (lub pokrojone większe kulki) oraz liście bazylii. Posypać parmezanem i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut. Podawać z resztą parmezanu i udekorować świeżą bazylią.

Komentarze

Prześlij komentarz