Szybko i pysznie. Bo wolę jednak kuchnię wloską od polskiej
SKŁADNIKI
2 łyżki oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku
700 ml passaty pomidorowej
2 łyżeczki suszonego oregano
1 kg gnocchi lub kopytek
250 g mini mozzarelli lub 2 kulki zwykłej świeżej mozzarelli
świeża bazylia (ok. pół szklanki listków)
1/2 szklanki startego parmezanu + do podania
NIE WYGASZAJ
W garnku na oliwę wrzucić obrane i przepołowione ząbki czosnku i chwilę poddusić je na małym ogniu, nie rumieniąc za bardzo.
Wlać passatę, doprawić solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Zagotować, przykryć i gotować pod przykryciem przez około 10 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić gnocchi i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (małe gnocchi gotuje się przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię).
Odcedzić i wyłożyć do naczynia do zapiekania. Zalać sosem pomidorowym i wymieszać.
W środek powciskać kuleczki mozzarelli (lub pokrojone większe kulki) oraz liście bazylii.
Posypać parmezanem i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut. Podawać z resztą parmezanu i udekorować świeżą bazylią.
A co masz do polskiej? ;-)
OdpowiedzUsuńPracochłonna i ciężkostrawna .
Usuń