Sałatka z haloumi i figami

Bo sezon na figi ;) SKŁADNIKI 150 g sera halloumi 100 g sałaty, rukoli lub mieszanki sałat 2 świeże figi 1 awokado ok. 20 malin 2 łyżki orzeszków piniowych DRESSING 2 cm kawałek imbiru 2 łyżki oliwy extra 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 3 łyżeczki syropu klonowego sól i pieprz PRZYGOTOWANIE Ser halloumi pokroić na plastry i usmażyć (w sumie ok. 5 minut) na przesmarowanej oliwą patelni (zwykłej lub grillowej). Sałatę ułożyć w salaterkach, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone na ósemki figi, a następnie pokrojone na kawałki awokado. Obłożyć usmażonym serem, malinami oraz (zrumienionymi na suchej patelni) orzeszkami pinii. W miseczce wymieszać starty imbir, oliwę, sok z cytryny i syrop klonowy, doprawić szczyptą soli i pieprzu a następnie polać po sałatce.

Komentarze

Prześlij komentarz