Bo sezon na figi ;)
SKŁADNIKI
150 g sera halloumi
100 g sałaty, rukoli lub mieszanki sałat
2 świeże figi
1 awokado
ok. 20 malin
2 łyżki orzeszków piniowych
DRESSING
2 cm kawałek imbiru
2 łyżki oliwy extra
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
3 łyżeczki syropu klonowego
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ser halloumi pokroić na plastry i usmażyć (w sumie ok. 5 minut) na przesmarowanej oliwą patelni (zwykłej lub grillowej).
Sałatę ułożyć w salaterkach, doprawić solą i pieprzem.
Dodać pokrojone na ósemki figi, a następnie pokrojone na kawałki awokado.
Obłożyć usmażonym serem, malinami oraz (zrumienionymi na suchej patelni) orzeszkami pinii.
W miseczce wymieszać starty imbir, oliwę, sok z cytryny i syrop klonowy, doprawić szczyptą soli i pieprzu a następnie polać po sałatce.
pOMIJAjąc maliny i rukolę-nigdy nic z tego nie jedliśmy
OdpowiedzUsuńwiem, nie jesteście otwarci na nowe smaki
Usuń