domowa kuchnia chińska ;) za tym już wszyscy w domu tęskniliśmy. I tak - jadamy pałeczkami
SKŁADNIKI
120 g makaronu pszennego mie lub chow mein
200 g filetu kurczaka
3 łyżki oleju roślinnego
2 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
1/2 marchewki
1/4 papryki
2 jajka
1/2 łyżeczki białego pieprzu
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1/2 posiekanej papryczki chili
2 łyżki posiekanego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE
Przygotować prażoną cebulkę - PRZEPIS (opcjonalnie, ale warto dla uzyskania charekterystycznego smaku).
Makaron ugotować we wrzątku al dente (ok. 3 minuty), następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Filet kurczaka oczyścić z błonek i kostek i pokroić na nieduże kawałki (np. podłużne paseczki).
Czosnek zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka. Kapustę pekińską pokroić najpierw wzdłuż a następnie w poprzek na podłużne paski. Marchewkę i paprykę pokroić na "zapałki".
W woku lub na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej. Włożyć czosnek i cebulę a po chwili wszystkie warzywa. Podsmażać ok. 2 minuty. Przesunąć warzywa na bok, dodać kawałki kurczaka i podsmażyć przez kolejne ok. 2 min.
Przesunąć wszystko na bok patelni i wbić jajka. Chwilę podsmażyć aż jajka się zetną. Doprawić wszystko białym pieprzem i co chwilę mieszając smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
Dodać makaron, wlać sos sojowy i wymieszać. Smażyć wszystko jeszcze przez ok. 1 minutę mieszając.
Skropić olejem sezamowym, posypać posiekaną papryczką chili, szczypiorkiem oraz prażoną cebulką i podawać.
;-) Nigdy w życiu nie mieliśmy w rękach pałeczek ;-)
OdpowiedzUsuń