Makaron smażony po chińsku z kurczakiem i kapustą pekińską

domowa kuchnia chińska ;) za tym już wszyscy w domu tęskniliśmy. I tak - jadamy pałeczkami SKŁADNIKI 120 g makaronu pszennego mie lub chow mein 200 g filetu kurczaka 3 łyżki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej 1/2 marchewki 1/4 papryki 2 jajka 1/2 łyżeczki białego pieprzu 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 posiekanej papryczki chili 2 łyżki posiekanego szczypiorku PRZYGOTOWANIE Przygotować prażoną cebulkę - PRZEPIS (opcjonalnie, ale warto dla uzyskania charekterystycznego smaku). Makaron ugotować we wrzątku al dente (ok. 3 minuty), następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą. Filet kurczaka oczyścić z błonek i kostek i pokroić na nieduże kawałki (np. podłużne paseczki). Czosnek zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka. Kapustę pekińską pokroić najpierw wzdłuż a następnie w poprzek na podłużne paski. Marchewkę i paprykę pokroić na "zapałki". W woku lub na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej. Włożyć czosnek i cebulę a po chwili wszystkie warzywa. Podsmażać ok. 2 minuty. Przesunąć warzywa na bok, dodać kawałki kurczaka i podsmażyć przez kolejne ok. 2 min. Przesunąć wszystko na bok patelni i wbić jajka. Chwilę podsmażyć aż jajka się zetną. Doprawić wszystko białym pieprzem i co chwilę mieszając smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Dodać makaron, wlać sos sojowy i wymieszać. Smażyć wszystko jeszcze przez ok. 1 minutę mieszając. Skropić olejem sezamowym, posypać posiekaną papryczką chili, szczypiorkiem oraz prażoną cebulką i podawać.

Komentarze

Prześlij komentarz