To sposób jak zrobić sernik w kraju bez klasycznego twarogu z polski ;)
serek mascarpone – 350 g
skórka otarta z cytryny
żółtka jaj – 4 sztuk
ekstrakt waniliowy
mąka ziemniaczana badz budyń 40g
mleko w proszku 40g ( albo tyle skrobi )
łyżka miodu
łączymy te skadniki i ubijamy pianę z białek i potem łączymy razem
białka jaj – 4 sztuk
szczypta soli
sok z 1/2 cytryny
Co formy i gotujemy w kąpieli wodnej. Jest lekkie, puszyste i ciut bez smaku ( jak się okazało to wersja bez cukru i glutenu ;) więc ja podałam z musem z malin i wtedy zrobiło furorę
Czekaj..."bez twarogu z polski" zatem w luksemburgu nie znają typowego polskiego twarogu?
OdpowiedzUsuńzachodnia Europa go nie zna. W porywach taki ser jak Bieluch
Usuń