Sernik japoński

To sposób jak zrobić sernik w kraju bez klasycznego twarogu z polski ;) serek mascarpone – 350 g skórka otarta z cytryny żółtka jaj – 4 sztuk ekstrakt waniliowy mąka ziemniaczana badz budyń 40g mleko w proszku 40g ( albo tyle skrobi ) łyżka miodu łączymy te skadniki i ubijamy pianę z białek i potem łączymy razem białka jaj – 4 sztuk szczypta soli sok z 1/2 cytryny Co formy i gotujemy w kąpieli wodnej. Jest lekkie, puszyste i ciut bez smaku ( jak się okazało to wersja bez cukru i glutenu ;) więc ja podałam z musem z malin i wtedy zrobiło furorę

Komentarze

  1. Czekaj..."bez twarogu z polski" zatem w luksemburgu nie znają typowego polskiego twarogu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachodnia Europa go nie zna. W porywach taki ser jak Bieluch

      Usuń

Prześlij komentarz