Wegańskie białko :) soczewica :) na lekko pikantnie . Może być podana za ciepło, na zimno, jako sałatka lub jako dodatek zamiast ziemniaków. Ja spakowałam na wycieczkę do lunchboxa.
Składniki 30 min 2 lub 4 porcje
100 g suchej kaszy bulgur
250g soczewicy, ugotowanej lub z puszki
łyżka pasty harissa lub sambal
łyżka oliwy z oliwek
kilka marchewek
sól, do smaku
Wykonanie
Połącz ugotowaną soczewicę i marchewkę z pastą harissa i oliwą z oliwek. Możesz wstępnie podgotować marchewki przez 10 minut przed pieczeniem, jeśli lubisz miękkie, mi nie przeszkadzają lekko al dente
Umieść wszystkie składniki w naczyniu do piekarnika lub na blasze wyłożonej papierem i piecz w 180ºC przez 20 – 25 minut
W międzyczasie ugotuj kaszę bulgur, możesz też użyć ugotowanej wcześniej kaszy [ ugotowany bulgur możesz przechować w lodówce, pod przykryciem do 4 dni ]
Połącz upieczoną soczewicę z ugotowaną kaszą bulgur i dopraw do smaku solą, jeśli to konieczne
Na wierzchu połóż pieczoną marchewkę i skrop świeżym lub kupionym w sklepie pestoso
Pieczona socewica? miałem toto za rodzaj kaszy, nawet nie wiedziałem, że daje się piec
OdpowiedzUsuń