Sałatka z pieczonej soczewicy

Wegańskie białko :) soczewica :) na lekko pikantnie . Może być podana za ciepło, na zimno, jako sałatka lub jako dodatek zamiast ziemniaków. Ja spakowałam na wycieczkę do lunchboxa. Składniki 30 min 2 lub 4 porcje 100 g suchej kaszy bulgur 250g soczewicy, ugotowanej lub z puszki łyżka pasty harissa lub sambal łyżka oliwy z oliwek kilka marchewek sól, do smaku Wykonanie Połącz ugotowaną soczewicę i marchewkę z pastą harissa i oliwą z oliwek. Możesz wstępnie podgotować marchewki przez 10 minut przed pieczeniem, jeśli lubisz miękkie, mi nie przeszkadzają lekko al dente Umieść wszystkie składniki w naczyniu do piekarnika lub na blasze wyłożonej papierem i piecz w 180ºC przez 20 – 25 minut W międzyczasie ugotuj kaszę bulgur, możesz też użyć ugotowanej wcześniej kaszy [ ugotowany bulgur możesz przechować w lodówce, pod przykryciem do 4 dni ] Połącz upieczoną soczewicę z ugotowaną kaszą bulgur i dopraw do smaku solą, jeśli to konieczne Na wierzchu połóż pieczoną marchewkę i skrop świeżym lub kupionym w sklepie pestoso

Komentarze

  1. Pieczona socewica? miałem toto za rodzaj kaszy, nawet nie wiedziałem, że daje się piec

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz