Sałatka z kaszą bulgur

Jestem kaszożercą, co już niejednokrotnie pisałam. Bulgur to jedyna kasza, którą mogę kupować na miejscu. Inne praktyczne są nieznane. Ale bulgur jest dobry i jak się okazuje idealnie pasuje do sałatek. Na dodatek bulgur jest wysokobiałkowy. Więc świetny kiedy nie jadamy zbyt dużo mięsa. Składniki 30 min 2 lub 4 porcje szklanka suchej kaszy bulgur, około 180g małe opakowanie rukoli pęczek natki pietruszki pół ogórka łodyga selera naciowego jabłko, u mnie Jonagold 10 migdałów dressing sok z połowy cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka ostrej musztardy łyżeczka syropu klonowego lub z agawy łyżeczka octu jabłkowego łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu sól, do smaku Wykonanie Kaszę ugotuj według wskazówek powyżej i wysyp na półmisek aby szybciej wystygła Przygotuj dressing, mieszając wszystkie jego składniki Przestudzoną kaszę wymieszaj z rukolą, pietruszką, pokrojoną łodygą selera, ogórkiem i jabłkiem pokrojonym w cienkie plasterki lub kostkę Polej dressingiem i posyp uprażonymi na suchej patelni migdałami

Komentarze

  1. Czekaj czekaj..jak to tylko bulgur? Nie macie dyskontów? W naszych lidlach i biedronkach kasz jest dużo, i chętnie jest kupowana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale oczywiscie , kasze to wschodnia Europa i zabór rosyjski , stad w Polsce wschodniej są bardziej popularne niż w Galicji ( Kraków ) czy na Śląsku ( zabór Pruski ) gdzie też ich się nie jada. Te łany gryką usłane to na Litwie , Ojczyźnie mojej ;))
      Do Krakowa Bona przywiozła ziemniaki i ziemniakami stoi Europa Zachodnia. No nawet bardziej frytkami . A kupić kaszę można w polskim lub rosyjskim sklepie. Tyle, że aż tak zdeterminowana nie jestem by jeździć na drugi koniec Luksemburga. Przywożę raz do roku z Polski

      Usuń

Prześlij komentarz