Jestem kaszożercą, co już niejednokrotnie pisałam. Bulgur to jedyna kasza, którą mogę kupować na miejscu. Inne praktyczne są nieznane. Ale bulgur jest dobry i jak się okazuje idealnie pasuje do sałatek. Na dodatek bulgur jest wysokobiałkowy. Więc świetny kiedy nie jadamy zbyt dużo mięsa.
Składniki 30 min 2 lub 4 porcje
szklanka suchej kaszy bulgur, około 180g
małe opakowanie rukoli
pęczek natki pietruszki
pół ogórka
łodyga selera naciowego
jabłko, u mnie Jonagold
10 migdałów
dressing
sok z połowy cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka ostrej musztardy
łyżeczka syropu klonowego lub z agawy
łyżeczka octu jabłkowego
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
sól, do smaku
Wykonanie
Kaszę ugotuj według wskazówek powyżej i wysyp na półmisek aby szybciej wystygła
Przygotuj dressing, mieszając wszystkie jego składniki
Przestudzoną kaszę wymieszaj z rukolą, pietruszką, pokrojoną łodygą selera, ogórkiem i jabłkiem pokrojonym w cienkie plasterki lub kostkę
Polej dressingiem i posyp uprażonymi na suchej patelni migdałami
Czekaj czekaj..jak to tylko bulgur? Nie macie dyskontów? W naszych lidlach i biedronkach kasz jest dużo, i chętnie jest kupowana
OdpowiedzUsuńale oczywiscie , kasze to wschodnia Europa i zabór rosyjski , stad w Polsce wschodniej są bardziej popularne niż w Galicji ( Kraków ) czy na Śląsku ( zabór Pruski ) gdzie też ich się nie jada. Te łany gryką usłane to na Litwie , Ojczyźnie mojej ;))
UsuńDo Krakowa Bona przywiozła ziemniaki i ziemniakami stoi Europa Zachodnia. No nawet bardziej frytkami . A kupić kaszę można w polskim lub rosyjskim sklepie. Tyle, że aż tak zdeterminowana nie jestem by jeździć na drugi koniec Luksemburga. Przywożę raz do roku z Polski