Gnocci z kurczakiem i cukinią w sosie curry

Mogą być gotowe gnocci, mogą być kopytka albo wczorajsze kluski śląskie. Myślę, że nawet gruby makaron czy ziemniaki mogą tu wystąpić zamiast gnocci. Istota jest w sosie - gęstym, aromatycznym i poprzez przyprawę curry oryginalnym. 400 g kopytek, gnocchi, klusek śląskich lub leniwych 1 pojedynczy filet kurczaka przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1 mała cukinia 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 80 ml śmietanki 18% lub 12% (do zup i sosów) 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanej zieleniny np. szczypiorku, natki, bazylii PRZYGOTOWANIE Filet kurczaka pokroić w małą kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz obtoczyć w reszcie przypraw. Cukinię pokroić wzdłuż na 4 części, następnie na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę a czosnek zetrzeć na tartce lub przecisnąć przez praskę. Rozgrzać dużą patelnię, wlać oliwę i dodać kurczaka. Smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. W międzyczasie, na drugiej patelni, na maśle, obsmażyć na złoto kluski. Dodać cebulę i smażyć dalej przez ok. 2 minuty. Dodać czosnek oraz cukinię i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty aż cukinia zmięknie. Wlać śmietankę i zagotować. Wymieszać z posiekaną zieleniną. Przełożyć na patelnię z podsmażonymi kopytkami, wymieszać i podgrzać w razie potrzeby.

Komentarze

Prześlij komentarz