Mogą być gotowe gnocci, mogą być kopytka albo wczorajsze kluski śląskie. Myślę, że nawet gruby makaron czy ziemniaki mogą tu wystąpić zamiast gnocci. Istota jest w sosie - gęstym, aromatycznym i poprzez przyprawę curry oryginalnym.
400 g kopytek, gnocchi, klusek śląskich lub leniwych
1 pojedynczy filet kurczaka
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki mielonej papryki
1 mała cukinia
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
80 ml śmietanki 18% lub 12% (do zup i sosów)
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej zieleniny np. szczypiorku, natki, bazylii
PRZYGOTOWANIE
Filet kurczaka pokroić w małą kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz obtoczyć w reszcie przypraw.
Cukinię pokroić wzdłuż na 4 części, następnie na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę a czosnek zetrzeć na tartce lub przecisnąć przez praskę.
Rozgrzać dużą patelnię, wlać oliwę i dodać kurczaka. Smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając.
W międzyczasie, na drugiej patelni, na maśle, obsmażyć na złoto kluski.
Dodać cebulę i smażyć dalej przez ok. 2 minuty. Dodać czosnek oraz cukinię i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty aż cukinia zmięknie.
Wlać śmietankę i zagotować. Wymieszać z posiekaną zieleniną. Przełożyć na patelnię z podsmażonymi kopytkami, wymieszać i podgrzać w razie potrzeby.
Tu się nie przyczepię, nawet cukinia jest ok.
OdpowiedzUsuń