Ciasto z kruszonką i czarną porzeczką

Lato to czas owoców i ciast z owocami. Nie ma nic pyszniejszego na letni deser. No może poza lodami ;) 140 g masła 220 g drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego 330 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki (125 ml) mleka pół szklanki (125 ml) kwaśnej śmietany 500 g czarnej porzeczki, świeżej lub mrożonej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i utrzeć (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Bezpośrednio do misy miksera przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodać mleko i kwaśną śmietanę, a następnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzch wyspać czarną porzeczkę, a na nią równomiernie kruszonkę. Ciasto z czarną porzeczką i kruszonką piec w temperaturze 170ºC najlepiej bez termoobiegu, przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Kruszonka: 75 g masła, roztopionego 150 g mąki pszennej 75 g cukru Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wyrobić między palcami na kruszonkę.

Komentarze

Prześlij komentarz