Lato to czas owoców i ciast z owocami. Nie ma nic pyszniejszego na letni deser. No może poza lodami ;)
140 g masła
220 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
330 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki (125 ml) mleka
pół szklanki (125 ml) kwaśnej śmietany
500 g czarnej porzeczki, świeżej lub mrożonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i utrzeć (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Bezpośrednio do misy miksera przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodać mleko i kwaśną śmietanę, a następnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzch wyspać czarną porzeczkę, a na nią równomiernie kruszonkę. Ciasto z czarną porzeczką i kruszonką piec w temperaturze 170ºC najlepiej bez termoobiegu, przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Kruszonka:
75 g masła, roztopionego
150 g mąki pszennej
75 g cukru
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wyrobić między palcami na kruszonkę.
Dziewczyno zlituj się ;-) dopiero ciut po górach zgubiłem
OdpowiedzUsuń