80 g boczku parzonego / wędzonego
1/2 małej cebuli
150 g czerwonej fasoli z zalewą
przyprawy: sól i pieprz oraz (opcjonalnie) szczypta kminu rzymskiego i wędzonej papryki
tortilla (1 duża lub 2 małe)
2 łyżeczki masła
2 jajka
1 pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych
1/4 czerwonej cebuli
1/2 awokado
do podania: świeża kolendra i limonka oraz (opcjonalnie) plasterki chili lub jalapeno
Boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i na małym ogniu wytopić z tłuszczu. Przełożyć na talerz zostawiając tłuszcz na patelni.
Na pozostałym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać fasolę z kilkoma łyżkami zalewy oraz przyprawy. Chwilę podgrzać po czym rozgnieść wszystko praską do ziemniaków na w miarę jednorodną pastę.
Na dużej patelni rozgrzać łyżeczkę masła i podsmażyć placek tortilli. Tortillę przełożyć na talerz, następnie na patelnię dodać drugą łyżeczkę masła i usmażyć sadzone jajka.
W międzyczasie przygotować salsę pomidorową: pomidora pokroić w kostkę, czerwoną cebulę drobno posiekać.
Tortillę posmarować pastą z fasoli, ułożyć sadzone jajka, podsmażony boczek i salsę pomidorową. Dodać pokrojone plasterki awokado, posypać kolendrą, doprawić solą i pieprzem. Awokado i salsę skropić sokiem z limonki, opcjonalnie dodać plasterki chili lub jalapeno.
Realnie-niewykonalne bo składniki wymagają za dużo zachodu
OdpowiedzUsuńniby co ? tortille kupujesz gotowá, fasola z puszki ( choc ja osobiście kupuje tylko suszona i gotuje sama) cebula czy pomidor to nie jakas ekstrawagancja
OdpowiedzUsuń