Huevos Rancheros

80 g boczku parzonego / wędzonego 1/2 małej cebuli 150 g czerwonej fasoli z zalewą przyprawy: sól i pieprz oraz (opcjonalnie) szczypta kminu rzymskiego i wędzonej papryki tortilla (1 duża lub 2 małe) 2 łyżeczki masła 2 jajka 1 pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych 1/4 czerwonej cebuli 1/2 awokado do podania: świeża kolendra i limonka oraz (opcjonalnie) plasterki chili lub jalapeno Boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i na małym ogniu wytopić z tłuszczu. Przełożyć na talerz zostawiając tłuszcz na patelni. Na pozostałym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać fasolę z kilkoma łyżkami zalewy oraz przyprawy. Chwilę podgrzać po czym rozgnieść wszystko praską do ziemniaków na w miarę jednorodną pastę. Na dużej patelni rozgrzać łyżeczkę masła i podsmażyć placek tortilli. Tortillę przełożyć na talerz, następnie na patelnię dodać drugą łyżeczkę masła i usmażyć sadzone jajka. W międzyczasie przygotować salsę pomidorową: pomidora pokroić w kostkę, czerwoną cebulę drobno posiekać. Tortillę posmarować pastą z fasoli, ułożyć sadzone jajka, podsmażony boczek i salsę pomidorową. Dodać pokrojone plasterki awokado, posypać kolendrą, doprawić solą i pieprzem. Awokado i salsę skropić sokiem z limonki, opcjonalnie dodać plasterki chili lub jalapeno.

Komentarze

  1. Realnie-niewykonalne bo składniki wymagają za dużo zachodu

    OdpowiedzUsuń
  2. niby co ? tortille kupujesz gotowá, fasola z puszki ( choc ja osobiście kupuje tylko suszona i gotuje sama) cebula czy pomidor to nie jakas ekstrawagancja

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz