Takie danie na koniec tygodnia, kiedy lodówka świeci już pustkami
ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ – SKŁADNIKI:
2-3 cukinia
1 spora cebula
15 jajek
100-150 g żółtego sera
200-300 g mozzarella
kilka gałązek tymianku
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju lub masła
ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ – PRZEPIS:
Cebule obieram, kroję w kostkę i wrzucam na patelnie z tłuszczem. Smażę na złoto.
Cukinie myję, osuszam, przekrawam na pół i kroję w plasterki. Dodaję do cebuli i razem przesmażam razem z listkami tymianku.
Jajka wbijam do miski, dodaje sól, pieprz i rozmącam je widelcem.
Ser żółty ścieram na tarce a mozzarelle kroję w plasterki.
Jajka wylewam na cukinię, mieszam. Posypuje serem tartym mieszam. I układam na wierzchu plastry mozzarelli.
Zapiekanka z cukinią, mozzarellą i żółtym serem ląduje w piekarniku rozgrzanym do 175-180 stopni na średnio 25-30 minut, do czasu aż będzie upieczona.
I właściwie tyle, wystawiam ją z piekarnika, kroję na kawałki i podaję. Zapiekanka z cukinią świetnie sprawdza się na śniadanie, lunch, obiad czy też kolację.
a to to już szybcirj
OdpowiedzUsuńa ponoc cukinia jest fuj ;)
Usuń