Zapiekanka z cukinii

Takie danie na koniec tygodnia, kiedy lodówka świeci już pustkami ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ – SKŁADNIKI: 2-3 cukinia 1 spora cebula 15 jajek 100-150 g żółtego sera 200-300 g mozzarella kilka gałązek tymianku sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju lub masła ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ – PRZEPIS: Cebule obieram, kroję w kostkę i wrzucam na patelnie z tłuszczem. Smażę na złoto. Cukinie myję, osuszam, przekrawam na pół i kroję w plasterki. Dodaję do cebuli i razem przesmażam razem z listkami tymianku. Jajka wbijam do miski, dodaje sól, pieprz i rozmącam je widelcem. Ser żółty ścieram na tarce a mozzarelle kroję w plasterki. Jajka wylewam na cukinię, mieszam. Posypuje serem tartym mieszam. I układam na wierzchu plastry mozzarelli. Zapiekanka z cukinią, mozzarellą i żółtym serem ląduje w piekarniku rozgrzanym do 175-180 stopni na średnio 25-30 minut, do czasu aż będzie upieczona. I właściwie tyle, wystawiam ją z piekarnika, kroję na kawałki i podaję. Zapiekanka z cukinią świetnie sprawdza się na śniadanie, lunch, obiad czy też kolację.

Komentarze

Prześlij komentarz