Turecka sałatka z ciecierzycą

JOcker z rękawa kiedy coraz mniej w lodówce, a jeść trzeba i to zdrowo. SKŁADNIKI 2 PORCJE ok. 500 g ugotowanej ciecierzycy* 1 czerwona papryka** 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka płatków chili mała szczypta soli i 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 ząbek czosnku 1/3 młodej cebuli 1 pomidor 3 łyżki posiekanego koperku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku kilka listków mięty PRZYGOTOWANIE Przygotować ciecierzycę - odcedzić gotową ze słoika lub ugotować wcześniej namoczoną suchą ciecierzycę (TUTAJ jest przepis jak ugotować ciecierzycę). Paprykę w całości piec w piekarniku pod grillem przez ok. 15 minut aż miejscami skórka będzie czerniała, lub pokroić na 6 kawałków i położyć na patelni grillowej i grillować pod folią aluminiową przez ok. 20 minut aż papryka zmięknie i skórka będzie poczerniała. Paprykę włożyć do woreczka, po 10 minutach wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w małą kosteczkę. Do salaterki wlać oliwę, dodać sok z cytryny, dodać cukier, kmin rzymski, płatki chili, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Dodać ugotowaną ciecierzycę i posiekaną zgrillowaną paprykę oraz drobno posiekaną cebulę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kosteczkę. Dodać do sałatki. Dodać posiekany koperek, szczypiorek, natkę i miętę. Wymieszać. Można schłodzić w lodówce.

Komentarze

  1. Jesć tak,ale zdrowo? Ma być tanio, a zdowo? przy okazji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. typowe myślenie klasy niższej, byle się napchać . Bycie fit to wymysł klasy wyższej. dlatego badania populacyjne pokazują, że problem otyłości to problem klasy niższej, źle się odżywia= więcej choruje.

      Usuń

Prześlij komentarz