Omlet z awokado, szpinakiem i fetą

tak właśnie przechodzę fazę jedzenia omletów na śniadanie :) a że kombinacji nieskończona ilość ..... SKŁADNIKI 50 g świeżego szpinaku 1 łyżka + 1 łyżeczka masła 1 ząbek czosnku 1/2 awokado 3 jajka 2 łyżki mleka lub wody 40 g sera feta 1 łyżka szczypiorku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Szpinak opłukać, posiekać. Na patelni podgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać przepołowiony czosnek oraz szpinak. Mieszając podgrzewać przez minutę aż szpinak zwiędnie i będzie miękki. Odłożyć na talerz. Na patelni roztopić łyżkę masła i rozprowadzić je po całej patelni. W międzyczasie w misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem mleka lub wody, soli i pieprzu, starając się wtłoczyć w jajka powietrze. Masę jajeczną wylać na patelnię i smażyć przez ok. 2 minuty. Następnie ułożyć szpinak a po minucie smażenia dodać pokrojone awokado i fetę. Posypać szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. pół minuty do czasu aż masa jajeczna będzie już ścięta.

Komentarze

Prześlij komentarz